"В музей, у якому є ті картини, не може вхідний квиток коштувати 20 гривень": Volodymyr Dantes створив YouTube-проєкт про зруйновані росіянами будинки культури

Volodymyr Dantes. Фото: kanaldim.tv

У жовтні 2023 року український співак, телеведучий і волонтер Volodymyr Dantes започаткував YouTube-проєкт "Будинок культури". У ньому він з командою влаштували тур деокупованими та профронтовими містечками України і влаштувати в 10 будинках культури 10 культурних івентів — від літературних читань до рейву. Про знімання та цікаві відкриття проєкту Volodymyr Dantes розповів у програмі "Тихий вечір з Оленою Кравець".

У кожній серії у Володимира Дантеса є співведучий, з яким він подорожує, знайомиться з місцевими жителями і врешті-решт виступає на одній сцені. Над ідеєю та сценарієм "Будинку культури" працювали Юрій Карагодін та Наталя Гаріпова — співведучий та сценаристка "Тихого вечора з Оленою Кравець".

"Всі знімальні місяці я до кінця не розумів, що ми робимо. Чесно. Бо була одна ідея, яка постійно змінювалась. Коли ми знаходимось десь у Києві і думаємо про культуру деокупованих містечок і сіл… Якщо це село, то ми взагалі не уявляємо, що це таке. Я харків'янин, у мене уява про Будинок культури своя", — розповів Volodymyr Dantes.

Дебютна серія проєкту "Будинок культури" розповідає про Ворзель, Іванкове та Ірпінь, що на Київщині. Співведучим цього випуску став співак Monatik. Разом артисти відвідали Будинок культури Ірпеня, який зруйнувала російська армія, і розказали плани його відбудови, розглянули одну з робіт Бенксі, що колись була на стіні дому, познайомились із роботами Марії Примаченко, котрі  були врятовані місцевими з палаючого музею.

"У серії з Monatik, коли палав музей, люди замість того, щоб рятуватися, залазять, виривають грати і рятують картини Марії Примаченко. Я питаю їх, чи мають вони якесь відношення до культури. Кажуть: "Ні, я спортсмен" чи "Я просто сусідка". Ми сильно недооцінюємо вплив культури. Це наш ідентифікаційний код, який будує нас, як українців. Ми типу кажемо про мову — супер, але хто ми без культури? Ніхто. Сподіваюсь, що хтось із вас поїде у це село, бо для тих людей інші, які не живуть з ними, — це вже подарунок", — поділився Volodymyr Dantes.

У другій серії співак подорожував Чернігівщиною разом із гуртом Nazva, а у третій співведчею стала Олена Кравець. Один із майбутніх випусків "Будинку культури" буде присвячений селу Пархомівка Харківської області, а співведучим стане Гамлет Зіньківський — вуличний художник з Харкова. Пархомівка відома тим, що тут у підліткові роки жив зачинатель сучасного авангарду Казимир Малевич. У Пархомівській картинній галереї нібито зберігаються картини Малевича та ще багатьох зірок європейського живопису — Пікассо, Пісарро, Кандинського, Боля, Шевченка, Маяковського, Айвазовського.

"У цьому селі знаходиться будинок, де жив Казимир Малевич. В ньому є музей, у якому знаходиться, зараз сховані, картини Пікассо, Марії Примаченко, малюнки Тараса Григоровича Шевченка. Оригінали! І я такий: "Я вибачаюсь, що?". Там все потроху вмирає. Я вважаю, що в музей, у якому є ті картини, авторів яких я перерахував, не може вхідний квиток коштувати 20 гривень. Як вони існують? Там доріг нема. У нас немає цього культурного туризму. Ми тільки почали вивчати нашу країну і те, що де знаходитья. Бо якщо ми стикаємося з якимись труднощами, типу побитих доріг, ми такі: "Ну все, ми ніколи вже сюди не заїдемо". Все пов'язане між собою. Якщо будуть дороги, будуть приїжджати інші люди, будуть підніматися ціни, то ця Пархомівка буде зростати, як класне місто", — каже Дантес.

Повна версія інтерв'юПро збори на ЗСУ, "Будинок культури" та виставу: інтерв'ю з Volodymyr Dantes у програмі "Тихий вечір з Оленою Кравець"

Гостями 30-го випуску програми "Тихий вечір з Оленою Кравець" стали: ведучі YouTube-шоу "Ебаут" — Катерина МотричЯрослава Кравченко та Наті Гресько, а також співак, телеведучий і волонтер Volodymyr Dantes.

Проєкт "Тихий вечір з Оленою Кравець" — це легка, спокійна розмова про важливі та актуальні для українців речі і події, яка дозволяє трішки відпочити й відволіктися від напруження, в якому ми всі живемо. Проект завоював серця українців. "Тихий вечір з Оленою Кравець" (повні епізоди та окремі сюжети) разом вже отримав понад 47 млн переглядів* на диджитал-майданчиках каналу "Дім" (YouTube, Instagram, Facebook, TikTok).

*Дані станом на 20.11.2023

Ще цікаве з "Тихого вечора з Оленою Кравець":

Прямий ефір