Польща зацікавлена у швидкій інтеграції українців: як це відбувається

Українські біженці в Польщі. Скриншот: kanaldim.tv

Польща — країна, яка у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну прийняла найбільшу кількість українців. Зараз в країні перебуває орієнтовно мільйон наших земляків. Яку допомогу від держави отримують біженці, дізнавайтеся в матеріалі "Ранку Вдома"

Більшість українців отримали тимчасовий захист у Польщі. 

"Цей статус дає право перебувати в країні понад 90 днів, які визначені безвізом шенгенським. Наприклад, в Польщі, цей статус допускає українців до ринку праці, до пакета соціальних послуг, які мають поляки", — пояснив уповноважений директора Європейського центру солідарності у Гданську Лев Захарчишин. 

Українці можуть розраховувати від держави на таку ж фінансову допомогу, як і поляки. Наприклад, виплати по догляду за дитиною, грошову підтримку малозабезпеченим або перед новим навчальним роком. 

"Дуже відома в Польщі програма "500+". Це 500 злотих на кожну дитину до 16 років. Українці теж користуються цим. Також є програми для дітей, які ходять в дошкільні установи. Це суттєво допомагає українцям, які проживають в Польщі", — додає Лев Захарчишин. 

Поляки також допомагали біженцям з житлом. Попри те, що зараз більшість українців самостійно орендують житло, допомога з поселенням залишилася. 

Польща зацікавлена у швидкій інтеграції українців. Для цього організували чимало безплатних мовних курсів. Крім того, дітей одразу забирали до звичайних польських шкіл, а дорослим шукали роботу.

"Дуже багато жінок приїхало. Вони покрили брак кадрів у ніші догляду за літніми людьми, пішли на роботу прибиральницями, працювали різноробами у супермаркетах. Насправді Польща зацікавлена у тому, щоб українці тут працювали. Водночас це великий виклик для України, тому що ми втрачаємо найбільш активну частину суспільства", —  резюмував уповноважений директора Європейського центру солідарності у Гданську Лев Захарчишин. 

Загалом поляки та українці схожі за менталітетом, тому можуть легко порозумітися, кажуть українські біженці. До речі, українці, які волонтерять у Польщі, отримують неабияку підтримку від місцевих жителів. 

Ще про життя українців в інших країнах:

Прямий ефір