Як влаштована медицина у Фінляндії та які послуги отримують українські біженці

Прийом у лікаря. Скриншот: kanaldim.tv

Усі українці, які втікали від війни, отримали в Фінляндії тимчасовий захист. Він дає вільний доступ до ринку праці, освіти та медичного обслуговування. Як живуть біженці у цій країні, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Загалом медична система Фінляндії поділяється на три сектори. Це державна медицина, приватна і, так би мовити, оздоровча. У Фінляндії є чимало пансіонатів та реабілітаційних центрів, де надають різні послуги для підтримки психоемоційного та фізичного стану. Ці проєкти безплатні для населення, але фінансує їх держава.

Державна медична система у Фінляндії фінансується здебільшого з податків громадян. Проте за візит до лікаря треба все ж таки оплатити 10-15% від загальної вартості послуги. Коли ж йдеться про українців, то їхні витрати на медицину бере на себе держава.

"Громадянин України приїжджає на територію Фінляндії та отримує статус тимчасового захисту. Біженець підпадає під захист приймального центру. Це точки, організовані міграційними службами Фінляндії, які беруть на себе відповідальність піклуватися про біженців з України", — пояснила членкиня товариства українців у Фінляндії Ірина Щербакова.

Тобто всі переселенці, поки вони під опікою приймального центру, отримують всі медичні послуги безплатно. Також у Фінляндії є доволі багато приватних лікарень. До них звертаються працевлаштовані, адже часто разом з контрактом на роботу надають ще й пакет приватного страхування. Щоправда, інколи українців оглядають безплатно й в приватних лікарнях.

"Ці приймальні центри, які розподіляють українців, нині підписали контракти з багатьма приватними клініками в регіонах і направляють пацієнтів туди. При цьому пацієнт нічого не платить", — додає Ірина Щербакова.

Щоб українцям потрапити до лікаря, треба спочатку звернутися до медсестри у своєму приймальному центрі. Вона фіксує скарги, оцінює нагальність випадку та направляє до лікаря. Це може бути або загальний спеціаліст, або вузькопрофільний. Якщо справа, на думку медсестри, термінова, то можна потрапити до лікаря того ж дня.

Сімейний лікар у Фінляндії є. Він, як і в Україні, оглядає хворого та у разі потреби направляє до профільного фахівця. Проте якщо в Україні за кожним пацієнтом закріплений свій лікар, то у Фінляндії приймає той, хто вільний. Черги до профільних медиків є, і до цього просто треба звикнути. Інколи очікувати доводиться кілька тижнів, а інколи й місяців.

Усі, хто прожив у Фінляндії понад рік, мають право отримати постійну прописку. Вона тут важлива, адже тоді можна оформлювати банківський рахунок і записуватися до лікаря самотужки. Якщо переселенці отримують прописку, приймальний центр більше не опікуватиметься ними. Утім, допомогу з виплатами та медичним захистом надаватиме місцева соціальна служба.

"Кожен громадянин, який має прописку, повинен бути клієнтом соціальної служби. При реєстрації на візит до лікаря обов'язково завжди сканується картка, в особову особисту справу клієнта вноситься певна інформація про відвідування. Таким чином пацієнт набуває право отримувати послуги зі знижкою, яка становить майже 90%", — розповіла представниця товариства українців у Фінляндії.

Якщо ж пацієнтові треба швидко потрапити до медика, можна звертатися до лікарень невідкладної допомоги. Там можуть бути черги, але хворого точно приймуть. На основі первинного огляду та зібраної інформації відбувається подальше розподілення.

"Швидку" викликати не так і просто. Вона не приїде, якщо випадок не критичний. Більшість препаратів, особливо сильної дії та антибіотики у Фінляндії відпускають тільки за рецептом. У вільному доступі є знеболювальні препарати чи ліки проти нежитю. Крім того, часто тяжко хворого можуть переправити до іншої країни, якщо у самій Фінляндії йому не можуть допомогти або ж привезти лікаря з-за кордону. Здоров'я та життя пацієнта тут найбільша цінність.

Ще про життя українців в інших країнах:

Прямий ефір