Як та коли Україна вироблятиме ядерне паливо

Україна вироблятиме ядерне паливо. Скриншот: kanaldim.tv

Українські АЕС мають 15 енергоблоків. 7 працюють на американському паливі, а 8 — завантажені російським. Нещодавно Україна оголосила про початок власного виробництва ядерного палива. Лінію планують побудувати за 3 роки. Зараз атомники чекають відповідної ліцензії, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Українські атомні електростанції мають 15 чинних енергоблоків. Сім із них працюють на американському ядерному паливі, вісім — завантажені російським. Згідно з технологіями, паливні касети перебувають в активній зоні реактора чотири роки. Україна має запас російського палива ще на два, тобто через шість років останню російську збірку вивантажують із реактора.

Рівненська АЕС має два енергоблоки потужністю у 440 мегаватів, де конструкція ядерного палива дещо відрізняється від того, який завантажується у великі реактори. Тож американська компанія активно працює над створенням палива саме для цих енергоблоків. Нещодавно Україна оголосила про власну лінію з виробництва ядерного палива, котру планують побудувати за три роки. 

Виготовлятимуть компоненти ядерного палива та збиратимуть паливні касети на українського підприємства. Зараз атомники чекають відповідної ліцензії на виробництво. Завершити ліцензування та вийти на промислове виробництво планують уже цього року.

Наступний етап — виробництво голівок для паливних касет. Ці компоненти ядерного палива будуть використовуватися для забезпечення потреб усіх українських АЕС.

"В Швеції на відповідному заводі компанії суттєвий внесок виробництва внесли українські фахівці, яких ми на початку великої агресії відправили для того, щоб прискорити виробництво збірок", — повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Нещодавно "Енергоатом" підписав меморандум про співпрацю з канадською компанією в урановидобувній галузі, аби задовольнити потреби українських енергоблоків у ядерному паливі до 2035 року.

"У нас немає технології, яка дає можливість збагачувати уран, тому нам даватимуть готовий уран, а ми будемо з цього урану збирати тепловидільні збірки для реакторів українських атомних електростанцій", — пояснив науковий співробітник інституту ядерних досліджень НАНУ Євген Малий.

З початком повномасштабного російського вторгнення Україна позбулась російського гачка у ядерній енергетиці. Та, на жаль, ще багато європейських країн залежні від російських ядерних технологій. Про перехід атомних енергоблоків на американське паливо вже заявили Болгарія, Чехія, Словаччина і Фінляндія. В перспективі Україна стане тим гравцем, який допоможе європейським країнам відмовитися від російської ядерної голки.

"Це, до речі, 19 енергоблоків. Росія одержує з них 700-800 мільйонів доларів на рік, як плату за ядерне паливо. Ці гроші можемо одержати ми спільно з американцями", — додав Євген Малий.

Нині Україна виступає за запровадження міжнародних санкцій проти "Росатому" — компанії, за допомогою якої Росія займається фактично ядерним тероризмом на Запорізькій АЕС, наражаючи на небезпеку українців та увесь світ.

"Маємо спільне завдання з нашими американськими партнерами — якнайшвидше виробити відповідні типи та кількість палива, аби витіснити Росію з ринку ядерного палива в Європі. Це серйозний виклик, але ми впораємося", — резюмував Герман Галущенко.

Також цікаво:

Прямий ефір