"Скіфське золото" буде у Києві до деокупації Криму: подробиці (ВІДЕО)

Виставка "Скіфського золота". Фото: dw.com

Апеляційний суд Амстердама ухвалив історичне рішення, згідно з яким до України повернеться "скіфське золото". А це — близько 2 тис. предметів вартістю 3 млн євро, повідомляє "Дом".

Українська делегація оплесками зустріла рішення суду в Амстердамі про повернення "скіфського золота".

За словами власного кореспондента агентства "Укрінформ" у Нідерландах Ірини Драбок, вже після оголошення рішення нідерландські адвокати, які представляють інтереси України, привітали українську делегацію. А та, своєю чергою, оплесками відреагувала на перемогу.

"Нас дуже втішило це рішення, оскільки фактично Апеляційний суд Амстердама визнав, що до нас повернеться колекція "скіфського золота", оскільки це саме наше українське історичне надбання", — зазначила Валерія Коломієць, заступниця міністра юстиції України.

За словами заступниці міністра культури та інформаційної політики Катерини Чуєвої, вже обрано музей, куди мають повернутися цінності. Це Національний музей історії України. Там "скіфське золото" зберігатиметься до того, як Крим буде деокуповано.

Зазначимо, що кримські музеї мають право звернутися до Верховного суду Нідерландів для оскарження рішення Апеляційного суду Амстердама. На оскарження цього рішення вони мають три місяці.

"У наших музеїв більше прав на ці цінності, проте українське Положення про музеї має більшу юридичну силу, що викликає у нас серйозні сумніви. Ми знаємо цю позицію української сторони, і ми досить часто заперечували її, подаючи письмові заяви до суду. Якщо рішення не буде оскаржено, цінності вирушать до України", — розповів Роб Меєр, адвокат музеїв в окупованому Криму.

У випадку, якщо представники кримських музеїв підуть до Верховного суду Нідерландів, то доведеться почекати ще плизько 1,5 роки, перш ніж буде ухвалено остаточне рішення у цій справі.

Раніше Апеляційний суд в Амстердамі ухвалив рішення повернути "скіфське золото" Україні. 

Нагадаємо, виставка "Крим. Золотий острів у Чорному морі" (відома як "скіфське золото") відкрилася в Амстердамі (Нідерланди) у лютому 2014 року. На ній було представлено 584 артефакти з київського музею і ще чотирьох музеїв Криму, оцінювальна вартість — близько 1 млн євро. На момент її закінчення Крим був уже окупований.

Прямий ефір