Перемовини з талібами відбулися у Москві — які цілі переслідує Кремль (ВІДЕО)

Переговоры с талибами в Москве. Фото: ap.org

Представники радикального ісламістського руху "Талібан", який захопив владу в Афганістані, знову відвідали Москву. Організацію в Росії офіційно вважають терористичною, а отже, забороненою. Однак Кремль веде з ними перемовини, інформує "Дом".

Офіційний прийом відбувся за круглим столом з російськими дипломатами. Попри те, що "Талібан" у РФ вважають терористичною організацією. Раніше глава МЗС Росії Сергій Лавров заявляв, що Москва не має наміру переглядати цей статус. Однак представники руху все одно намагаються домогтися визнання.

"Якщо новий уряд Афганістану не буде визнаний і не отримає підтримку, ті угруповання, які порушують безпеку, звичайно, тільки зміцніють. Політика ж нового уряду полягає в тому, що ми не дозволимо нікому, жодному з угруповань, загрожувати безпеці афганського народу, сусідів Афганістану і країн як у регіоні, так і за його межами", — зазначив в. о. віцепрем'єрміністра Афганістану Абдул Салам Ханафі.

Росіяни нічого не заявили ні про визнання режиму талібів, ні про вилучення їх організації зі списку терористичних. Одночасно Кремль закликає міжнародні організації зібрати донорську конференцію для забезпечення допомоги Афганістану. І висуває свої умови.

У Росії вже назвали ці переговори — Московським форматом. Однак, на думку експертів, вони не призведуть до конкретних дипломатичних кроків. А просто фіксують намір уряду талібів домогтися міжнародного визнання. Також експерти вважають, що Кремль таким чином планує досягти певних цілей.

"Для талібів це саме можливість заручитися підтримкою Москви в цьому важливому для них процесі легітимізації свого уряду. Вони неодноразово про це заявляли й американцям, мовляв, дайте нам шанс реалізувати свою політику. Росія в цьому випадку їм також цікава, оскільки вона демонструє, що тримає руку на пульсі та перебуває в першому ешелоні із зацікавленими країнами, які мають великий вплив на політику в Афганістані", — вважає Ігор Семиволос, виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

Цими переговорами Кремль переслідує дві стратегічні цілі, вважає ексдепутат Держдуми Ілля Пономарьов. Перша — забезпечити собі доступ до викопних ресурсів Афганістану — від золота і дорогоцінних каменів до міді й дефіцитного літію. Другу він називає "більш специфічною".

"Один інтерес, звичайно, у Росії є з цього боку, стратегічний — це наркотики. Щоб таліби скоротили виробництво наркотиків. Тим паче знову-таки в свою першу "інкарнацію" вони за цим стежили дуже жорстко. При Заході виробництво наркотиків зросло на території Афганістану. І, звичайно, весь цей потік, передусім героїновий, іде на територію Росії, а РФ — головний реципієнт цієї всієї гидоти. І таліби можуть обіцяти, що вони принаймні будуть цей процес контролювати й не будуть завалювати Росію дешевим героїном", — зазначив Пономарьов.

Експерти погоджуються: ці перемовини не останні. "Талібан" зацікавлений максимально зміцнити свою владу і вплив як в Афганістані, так і на міжнародній арені. Але визнавати цей режим поки що ніхто не поспішає.

Читайте також: Узбекистан готовий визнати, Китай — співпрацювати: реакція світу на режим талібів в Афганістані (ВІДЕО)

Нагадаємо, 1 млрд євро виділять Афганістану для уникнення гуманітарної катастрофи. 

Прямий ефір