Росія має намір продовжувати агресію на Донбасі і в Криму, — Україна в ОБСЄ

Флаги Украины и ОБСЕ. Фото: ukrinform.ua

Росія заперечує свою роль в окупації Криму та частини Донбасу на засіданнях ОБСЄ, на переговорах у "Нормандському форматі" та Тристоронньої контактної групи, що говорить про її наміри продовжувати агресію щодо України.

Про це сьогодні, 28 січня, на 1300-му засіданні Постійної ради ОБСЄ заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк, передає "Дом".

"Україна вже заявила про свою повну підтримку Програми головування Швеції в ОБСЄ і про свою рішучість сприяти врегулюванню ключових проблем у сфері безпеки, включаючи припинення російсько-українського конфлікту", — зазначив Цимбалюк.

Він нагадав російським делегатам, що Росія взяла на себе зобов'язання дотримуватися основних принципів ОБСЄ, і закликав РФ виконувати їх.

"Крим — це Україна. Це не зміниться ні окупацією, ні заявами Росії на міжнародній арені", — підкреслив український дипломат.

Цимбалюк зазначив, що готовність підтримувати збройну агресію на Донбасі з боку Росії зросла. Про це свідчать кількість обстрілів, а також втрати серед українських військових.

"З часу останнього засідання Постійного ради 21 січня один український військовослужбовець був вбитий снайперським вогнем на лінії зіткнення на Донбасі, а двоє важко поранені 25 і 26 січня. Кількість порушень режиму припинення вогню російськими збройними формуваннями, в тому числі із застосуванням зброї, забороненої "Мінськом", наприклад, 120 мм мінометів, значно зросла", — констатував представник України в ОБСЄ.

Українська сторона згодна з висновками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в тому, що ситуація на лінії зіткнення на Донбасі може раптово погіршитися.

Україна в ОБСЄ закликала Росію припинити впливати на погіршення ситуації з безпекою на Донбасі, розблокувати процеси звільнення утримуваних осіб та відкриття КПВВ "Золоте" і "Щастя".

Представник України в ОБСЄ також закликав Росію допустити міжнародних спостерігачів в окупований Крим і не перешкоджати їх роботі в ОРДЛО.

"Ми знову настійно закликаємо РФ відмовитися від окупації Криму, мілітаризації Чорного і Азовського морів і припинити свою агресію проти України, в тому числі шляхом виведення своїх збройних формувань, найманців і їх техніки з тимчасово окупованих територій України та повним виконанням своїх зобов'язань за Мінськими угодами", — резюмував Цимбалюк.

Читайте такожСтворення "Кримської платформи" в ПАРЄ ініціює Україна (ВІДЕО)

Нагадаємо, через серйозні порушення статуту Ради Європи та невиконання Росією своїх зобов'язань України виступила з ініціативою позбавити російську делегацію повноважень в ПАРЄ. Вимоги України були визнані обґрунтованими, однак ПАРЄ не підтримала ініціативу українських дипломатів і не позбавила російську делегацію повноважень.

Прямий ефір