Спортивні протези українським військовим надає проєкт U+ System — чому це важливо

Штурмовик Костянтин "Гиря" Антоненко. Скриншот: kanaldim.tv

Спортивні протези допоможуть знову почати бігати й активно проводити час, а також продовжувати військову службу. Доступні два види протезів: бігові блейди Running Blade і повсякденні силові протези Forever Foot. В Україну їх привезе данська компанія Levitate. Про ініціативу проєкту U+ System йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Костянтин ділиться першими враженнями від нового спортивного протеза, який йому і ще майже 60 військовим надав реабілітаційний проєкт U+ System спільно з данським виробником Levitate.

"Зараз, як би це не звучало, дуже багато людей з ампутаціями. Це було б дуже круто, якби всім можна було видавати такі протези. Тобто це покращить життя людини. Якщо вона все життя спортом займалась, то втрата кінцівки це погано", — зізнався штурмовик 3-ї окремої штурмової бригади Костянтин "Гиря" Антоненко.

Костянтин — штурмовик 3-ї окремої штурмової бригади, втратив ногу від удару ворожого дрону під час бойового завдання. Проте відтепер боєць може не лише ходити, а й займатись спортом і вже планує повернутися на службу.

"Я не відчуваю ніякої різниці. Тобто що з того, що з протезом майже все те саме. Головна мотивація. Зараз службу й надалі служитиму. Можливо керуватиму дронами", — додав Костянтин "Гиря" Антоненко.

Випробували нові протези у дії на тренувальній базі футбольного клубу "Динамо". Тут військові змогли побігати й навіть зіграти у футбол на професійному полі.

"Ми вирішили створити такий проєкт, бо держава забезпечує хлопців функціональними протезами для повсякденного життя. Оскільки більша частина військових — молоді, активні, то вони хочуть займатись спортом. Зрештою, вони хочуть повернутись до звичного життя. Після першого протезування, яке ми зробили у жовтні, ми побачили результати. Просто посмішку на очах, радість від життя. Ми зрозуміли, що це те, чого потребують наші хлопці. Ми почали масштабувати цей проєкт", — заявила керівниця реабілітаційного проєкту U+ System Олександра Мостепан.

При цьому команда проєкту U+ System пропонує військовим одразу два типи протезів — на вибір.

"Перший — це біговий протез, на якому можна бути мобільним в бігових видах спорту або на службі. Також є повсякденний та силовий варіант протеза. Це протез, який дає змогу займатись боксом, баскетболом", — резюмувала Олександра Мостепан.

Всього за час повномасштабної війни команда реабілітаційного проєкту U+ System передала військовим майже 100 спортивних протезів і продовжує працювати в цьому напрямку за підтримки міжнародних донорів.

Читайте також: Історія незламного оператора дронів, який втратив око й обидві кисті

Прямий ефір