Вчитель історії Гліб Капустін пояснив, чи справді українцем можна лише народитись і чому українці — це нація-рекордсмен з виживання

Гліб Капустін. Фото: kanaldim.tv

11 листопада на YouTube-каналі "Точка збору" стартуватиме другий сезон історико-комедійного шоу "Розкажи історію". В гостях у "Тихого вечора з Оленою Кравець" вчитель історії Гліб Капустін поговорив про те, в чому особлива сила українців, чому ми — нація-рекордсмен з виживання та чи справді українцем можна тільки народитися.

"Українці — це нація-рекордсмен з виживання. Люди, які завжди боролися, завжди пристосовувалися і виживали. Це наша особлива сила. Зараз складні часи, але я бачу, що ми вчимося. Так, робимо багато помилок, але українці — це молода нація, і ми змінюємося. Ми за 30 років незалежності подолали шлях, який деякі країни долають за два-три століття", — пояснив вчитель історії. 

Попереду — багато викликів, але Гліб Капустін вірить, що ми впораємося. Адже в українців зашито ген боротьби і нескореності.

"У нас не просто ген боротьби, а ген нескореності. Наприклад, записували ми випуск про Куїнджі — людину, якій всі казали, що він не зможе, з нього не буде художника. А хлопчина з Маріуполя став не просто успішним митцем, а успішним бізнесменом, який у 40 років був мільйонером. І таких історій багато", — розповів він. 

Дуже часто викладачі історії розповідають дітям про українців, лише як про скорених і постійно пригноблених людей. Однак це не так, каже далі Гліб Капустін.

З думкою про те, що українцем можна тільки народитися, вчитель історії не згоден. У якості прикладів наводить Василя Вишиваного — австрійського ерцгерцога Вільгельма Франца фон Габсбурга-Лотрінґена, українського військового діяча, політика, дипломата, поета, полковника Легіону Українських січових стрільців, а також історика Володимира Антоновича, який народився в родині польських шляхтичів.

"Читаєш історію Василя Вишиваного — ерцгерцога австрійського престолу, який міг стати наступником, і який сказав в один момент: "Я українець. Мене звати Василь". Йому дали прізвисько Вишиваний. Він став українцем за вибором. Володимир Антонович, який міг мати абсолютно спокійне життя як поляк, але який каже: "Я себе відчуваю українцем" і приймає рішення бути ним, писати про Україну, відроджувати її, стає на чолі національного відродження. Тобто українці — це про вибір. Про те, ким ми можемо бути. Про боротьбу за те, що ми хочемо — щоб Україна була незалежна", — підсумував Капустін.

Повна версія інтерв'ю: Чим захоплюватиме 2-й сезон YouTube-проєкту "Розкажи історію": волонтер і ведучий Роман Міщеряков та викладач історії Гліб Капустін — гості "Тихого вечора з Оленою Кравець"

Гостями 28-го випуску програми "Тихий вечір з Оленою Кравець" стали: волонтер, ведучий шоу "Розкажи історію" Роман Міщеряков та викладач історії Гліб Капустін. Також до студії завітав бойовий медик 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського Петро Конопля. Музичний гість — BAH.ROMA.

Проєкт "Тихий вечір з Оленою Кравець" — це легка, спокійна розмова про важливі та актуальні для українців речі і події, яка дозволяє трішки відпочити й відволіктися від напруження, в якому ми всі живемо. Проект завоював серця українців. "Тихий вечір з Оленою Кравець" (повні епізоди та окремі сюжети) разом вже отримав понад 45 млн переглядів* на діджитал-майданчиках каналу "Дім" (YouTube, Instagram, Facebook, TikTok).

*Дані станом на 31.10.2023

Ще цікаве з "Тихого вечора з Оленою Кравець":

Прямий ефір