Я — воїн, а не солдат, — бойовий медик Петро Конопля про відео, яке стало "посібником" для НАТО

Петро Конопля. Фото: kanaldim.tv

У 2023 році у соцмережах завірусилося відео героїчного порятунку українських воїнів на Бахмутському напрямку бойовим медиком Петром Коноплею. Невдовзі відеоролик, де він виносить з-під обстрілів двох важкопоранених військових, став навчальним матеріалом для медиків НАТО. В гостях у "Тихого вечора з Оленою Кравець" бойовий медик 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського з позивним "Трава" розповів про те, як рятуючи життя хлопцям, сам отримав поранення, але не залишив побратимів стікати кров'ю на полі бою. 

Один із поранених хлопців дуже стікав кров'ю і благав Петра припинити його страждання. На це медик відповів, що йому за таке не доплачують. За кілька хвилин до цього порятунку Конополя і сам отримав наскрізне поранення у стегно. Однак турнікету для себе вже не мав. Один із тих, що був, медик витратив на окупанта.

"П'ять турнікетів я витратив лише на того пораненого. До того в мене ще були поранені — я на них витратив. Один мені, напевно, не треба було віддавати. Був поранений окупант — йому відірвало ногу. Я подумав, що я ж не бойовик і не можу холоднокровно застрелити людину, добити його. Подумав, що буде класно, якщо ми візьмемо його в полон, навіть без ноги. Кинув йому турнікет і сказав замотати ногу. А потім мене покликали по рації і більше я його не бачив", — поділився Конопля. 

Невдовзі Петру Коноплі почали писали натівські інструктори щодо відео, де він виносить з-під обстрілів двох важкопоранених побратимів. Медик надав згоду на його використання. Так ролик став навчальним матеріалом для бойових медиків НАТО. 

"Кажуть, що у них там повне занурення — навушники, щоб було чути постріли, моделювання ситуації, у якій вчаться надавати допомогу. По суті, вони вчаться на наших відео. Багато зустрічав наших медиків, які теж кажуть, що розбирають це відео, бо там є моменти, де, можливо, я щось не так зробив. Ніхто мене не засуджує, але це є навчальним посібником зараз", — каже він.

До початку повномасштабної війни Петро Конопля займався акторством і режисурою. Ніколи б не повірив, що вдягне військову форму, говорить він.

"Думав, що вже більше ні в яку армію не піду, мені вже 27 стукнуло. Я не рвався. Армія — це не про мене і не для мене. Я цивільний. Актором почав працювати. Мені це почало подобатись. А коли треба було захищати, я подумав, що це моє — я ж воїн, а не солдат", — пояснює військовий медик.

П'ять уламків внаслідок поранення у ногу і досі залишаються в тілі Петра. Сам він жартує, що ходить із ними, мов із сувенірами. Вони не надто турбують його, до того ж він не хоче знову лягати в лікарню. Врятовані ним того дня військові вже повертаються до повноцінного життя.

Повна версія інтерв'ю: Як зняти "посібник" для НАТО, побачити Бога на війні та витягати поранених з того світу: бойовий медик Петро Конопля в гостях у "Тихого вечора з Оленою Кравець"

Гостями 28-го випуску програми "Тихий вечір з Оленою Кравець" стали: волонтер, ведучий шоу "Розкажи історію" Роман Міщеряков та викладач історії Гліб Капустін. Також до студії завітав бойовий медик 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського Петро Конопля. Музичний гість — BAH.ROMA.

Проєкт "Тихий вечір з Оленою Кравець" — це легка, спокійна розмова про важливі та актуальні для українців речі і події, яка дозволяє трішки відпочити й відволіктися від напруження, в якому ми всі живемо. Проект завоював серця українців. "Тихий вечір з Оленою Кравець" (повні епізоди та окремі сюжети) разом вже отримав понад 45 млн переглядів* на діджитал-майданчиках каналу "Дім" (YouTube, Instagram, Facebook, TikTok).

*Дані станом на 31.10.2023

Ще цікаве з "Тихого вечора з Оленою Кравець":

Прямий ефір