Ідентифікація борщу: американське гастро-шоу присвятило випуск українській кухні

Борщ у Veselka. Скриншот: kanaldim.tv

Ідентифікація борщу — таку назву має новий епізод американського гастро-шоу "Спробуй націю на смак". У ньому акторка і телеведуча Падма Лакшмі знайомить глядачів з українською кухнею та українцями Нью-Йорка. Американка індійського походження вже другий сезон поспіль документує свої гастрономічні подорожі, героями яких стають емігранти, розповідається  у сюжеті "Ранку Вдома".

"Для мене не чужі громади емігрантів, котрі вимушені були тікати від війни з рідних міст та сіл. І хоч їжа не розв'язує світових проблем, вона все ж таки має силу зв'язувати та зцілювати людей", — каже Падма.

У центрі уваги нового україно-американського епізоду — ресторан Veselka. Жителі Нью-Йорка знають його вже майже 70 років. 50% працівників закладу — українці. Нинішній власник Veselka Джейсон Бірчард є онуком українських емігрантів, які відкрили цей ресторан.

"Наш ресторан [існує] в Іст-Віллідж з 1954 року. Цей район раніше називався Маленькою Україною посеред Нью-Йорка. Це наш борщ, який внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Це означає, що всі перші та оригінальні рецепти борщу були вигадані саме в Україні. Ми готуємо борщ із м'ясом і подаємо обов'язково зі сметаною. До нашого борщу чудово смакує справжнє українське пиво", — розповідає Джейсон.

Американський журнал Esquire вніс заклад у перелік зі 100 ресторанів, які Америці не можна втратити. За словами оглядачів видання, Veselka — це найкрутіша закусочна на Землі, цілодобово відкритий осередок для тих моментів, коли душа бажає голубців чи вареників. За нинішніх важких для української нації часів ресторан потрібен як ніколи, адже перетворився на культурний і просвітницький центр солідарності з українцями. Від перших днів повномасштабного вторгнення росіян Veselka збирає гроші на допомогу нашій державі. Нью-йоркські чиновники обідають тут на знак підтримки. 

До 24 лютого 2022 року ресторан обслуговував у середньому 600-700 гостей, однак зараз потік клієнтів збільшився вдвічі. Наразі Джейсон Бірчард планує відкрити ще два нові українські ресторани у Нью-Йорку. Обіцяє і надалі підтримувати українців фінансово та закохує американців у найсмачніші страви національної кухні нашої країни.

Читайте також: Що таке дріп-кава та чому вона так стрімко набирає популярність 

Медіа-партнери
Прямий ефір