Музей у Володарці: унікальні експонати під одним дахом зібрав "кіборг" Олександр Ушинський

Олександр Ушинський. Скриншот: kanaldim.tv

"Кіборг", розвідник та громадський активіст Олександр Ушинський створив цілий музейний комплекс у Володарці, що на Київщині. Під час першого бою — за Донецький аеропорт, чоловік отримав контузію і потрапив у полон. Під час повномасштабного вторгнення він знову взяв до рук зброю, евакуював мирних мешканців. Згодом зайнявся музейною справою, аби жоден злочин росіян не був забутий. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Цілий музейний комплекс у Володарці, що на Київщині, створив "кіборг", розвідник та громадський активіст Олександр Ушинський. Ветеран ще у 2014 році розпочав службу в добровольчому корпусі "Правий сектор" у другій штурмовій роті. У ніч проти 27 травня 2014 року Олександр отримав контузію і потрапив у полон.

Дивом бійцю вдалося вижити, і він знову став на захист Батьківщини. Ризикуючи своїм життям "Росич" — такий позивний в Олександра Євгеновича, на власному автомобілі вивозив поранених побратимів з околиць Донецького аеропорту. Вже у 2015 році з добробату перейшов до лав Збройних сил України.

"14 травня 1975 року мене забрали до Збройних сил СРСР. Рівно через 40 років, 14 травня 2015 року, я став офіцером Збройних сил України. Був керівником однієї зі служб розвідувального батальйону, згодом виконував обов'язки заступника командира батальйону", —  розповів голова "Асоціації ветеранів війни" Олександр Ушинський.

У складі розвідувальних груп офіцер брав активну участь у виявленні опорних пунктів, шляхів переміщення техніки та живої сили ворога, що дало змогу знищити чималі сили противника.

Олександр Ушинський відслужив майже два роки понад граничного віку. У 2017 році звільнився й очолив громадську спілку "Асоціація ветеранів війни, учасників АТО, членів сімей загиблих та інвалідів війни". Тоді й зайнявся музейною справою.

У 2018 році став засновником цілого музейного простору у колишньому приміщенні школи у Володарському районному центрі.

Першою відкрив кімнату музей присвячену Голодомору 1932-1933 років на Київщині. Матеріали і експонати збирав та досліджував роками. Олександр Євгенович навіть зміг відтворити українську хату тих років. Ліжко, постіль, одяг, їжа та посуд — усе автентичне.

"Ми знайшли горщик з сіллю. Раніше люди зберігали і ховали на горищах сухарі, сірники, сіль і мило. Це чотири таких елементи, продукти, які рятували людям життя", — каже Олександр Ушинський.  

Другим став Музей Революції Гідності. Тут і саморобні коктейлі Молотова, і щити, якими захищалися українці, і фото Героїв Небесної Сотні. Все, що зберігає пам'ять про боротьбу за права та свободи людини.

Третя кімната присвячена російсько-українській війні, яка триває з 2014 року на сході України. Тут зброя та боєприпаси з поля бою. Нагороди Олександра та фото побратимів.

"Разом з бійцями ми зробили оригінальний бліндаж. В таких умовах зараз проживають наші бійці. Тут є кухня, спальні місця. В кухні стоїть дві буржуйки, які я привіз із села Піски", — додав громадський активіст.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, попри вік, Олександр Ушинський з перших днів брав активну участь в обороні Києва. Займався евакуацією мирного населення з Ірпеня та Бучі. Так, на окремому поверсі його музейного комплексу почали з'являтись докази російської агресії з 24 лютого 2022 року.

"Це все, що залишилось після них на полі бою під Києвом, на Харківщині, на Херсонщині. Ви подивіться, чому вони сюди прийшли? Вони "нациків" прийшли шукати? Та ні! Вони прийшли красти пісуари, пральні машини. Все це ми забрали в лісі, після бою, у селі Стоянка. Горіли вони в своїх танках. Їхня двоголова курка скоро залишиться без жодної голови", — резюмував Олександр Ушинський.

Зараз Олександр Ушинський за станом здоров'я у запасі, однак його зв'язок з передовою безперервний. Чи не щотижня чоловік як волонтер їздить до хлопців на нуль.

Читайте також: Воєнні артефакти в Ірпені: на виставку до краєзнавчого музею ходять навіть вихованці дитсадків 

Прямий ефір