"Стаємо сильнішими разом!": про навчання освітян та допомогу школярам говоримо із Валентиною Полторак

Валентина Полторак. Фото: kanaldom.tv

"Стаємо сильнішими разом!" — це ініціатива покликана допомогти та підтримати дітей, що постраждали від війни. Комплексна робота триватиме два роки в чотирьох регіонах України. Цьогоріч планується залучити до проєкту понад 50 тисяч педагогів і понад 200 тисяч дітей та їхніх батьків, розповіла у "Ранку Вдома" менеджерка проєкту DECIDE Валентина Полторак.

Ведучі — Ірина Хоменко та Костя Октябрський.

— Що таке "Стаємо сильнішими разом!"? Про що ця ініціатива, на кого розрахована?

— Це ініціатива швейцарсько-українського проєкту DECIDE, який протягом 2022 року працював з дітьми в Україні. Фахівці проєкту підтримали дітей, вчителів та їх батьків упродовж першого року широкомасштабної війни. Зокрема, організовували літні табори, проводили психологічні тренінги батькам.

Ми зрозуміли, що не зможемо охопити всю Україну, тож вирішили діяти комплексно. Тобто зробити так, щоб освітяни, батьки та місцева влада здобувала нові компетентності. Нас ніхто не готував до війни, до життя в умовах воєнного стану, але ми повинні розвиватися і в цьому напрямку. Готуватися до нових викликів і жити за такої безпекової ситуації, як зараз.

Ініціатива "Стаємо сильнішими разом!" покликана допомогти всім, хто дотичний до безпеки дітей в громаді, в школі, в класі й вдома. Допомогти дорослим дбати про дітей, розпізнавати їх психологічний стан, допомогти дітям долати стрес внаслідок війни.

Яким чином все це відбуватиметься?

— Нашим партнером в цій ініціативі є Уповноважений Верховної Ради з прав людини і його команда. Разом з ними ми напрацьовуємо систему моніторингу доступу до освіти в сорокакілометровій зоні. У населених пунктах за 40 кілометрів від кордону немає офлайн навчання, тільки онлайн. На жаль, ми не до кінця розуміємо, яка там ситуація. Тому прагнемо вивчити потреби дітей в цих зонах. Ми говоримо і про психологічну допомогу, і про забезпечення технікою для навчання, про роботу вчителів.

Окрім того, спільно з Міністерством освіти ми будемо навчати вчителів плідно працювати у сучасних реаліях. Пропрацюємо з ними ізраїльські методики. Хоч цей досвід не завжди релевантний, втім ми готові будувати свої методики використовуючи підказки ізраїльських колег. Загалом будемо вчити освітян будувати атмосферу дружби та поваги у класі, дбати про себе і про своїх учнів. Надамо психологічну підтримку педагогам та навчимо їх допомагати дітям.

— Ви працюватимете виключно з дітьми, батьками та освітянами?

— Ні, не тільки з ними. Програма має шість напрямків. Окрім батьків, дітей та освітян ми будемо працювати з органами місцевого самоврядування, які сьогодні відповідають за безпеку в навчальних закладах громад. З представниками місцевої влади пропрацюємо модель безпечної школи. Маємо напрацювати такі механізми, які дозволять учасникам освітнього процесу почуватися комфортно та безпечно у закладі освіти.

Відповідна концепція розробляється фахівцями Міністерства освіти. Спільно з освітянами напрацьовуємо електронний навчальний курс для голів громад, для депутатів місцевих рад, для відділів освіти. Організуємо для них живі тренінги, де будемо вчитися дбати про дітей в школі. Окрім того, подумаємо, як зробити територію усієї громади безпечним простором для дитини.

— Як довго триватиме реалізація проєкту?

— Триватиме він два роки. Можливо цього буде не достатньо, але, гадаю, сама можливість планувати на такий термін — дуже цінна. За це окрема подяка Збройним Силам України. Завдяки нашим захисникам ми можемо вже зараз долати наслідки війни, допомагати дітям і всім, хто їх оточує.

— Де та коли розпочинається проєкт?

— Ми починаємо працювати у чотирьох регіонах. Це Івано-Франківська область, де проживає дуже багато дітей з-поміж внутрішньопереміщених (ВПО). Там буде акцент саме на психологічну підтримку, на інтеграцію дітей та їхніх батьків. Також працюватимемо у Полтавській області. Акцентуємо на роботі з органами місцевого самоврядування, адже область постраждали від обстрілів, а там проживає багато переміщених осіб. До проєкту включили Одеську область. Зараз там складна безпекова ситуація, постійні обстріли. Будемо працювати комплексно з цим викликом. Також у списку Чернігівська область. Там основний акцент на просвітницьку роботу з дітьми та батьками. Це область з територією, яка найбільше замінована.

Після завершення роботи у цих чотирьох областях поділимося нашими напрацюваннями з освітянами усієї України. Також передамо методичні рекомендації очільникам територіальних громад.

— Чи передбачена робота з інклюзією?

— Звісно. Ми запланували роботу з інклюзивно-ресурсними центрами в територіальних громадах. Наша команда нині працює з Бородянським інклюзивно-ресурсним центром. Ми його відбудовуємо та співпрацюємо з фахівцями цього центру.

Треба розуміти, що кількість дітей з нозологіями, дітей, які постраждали від війни, на жаль, зросла. Власне, в Бородянці це майже 10% за три місяці. Це та ситуація, яку ми з вами будемо мати на деокупованих територіях. Маємо до цього готуватися.

Для інклюзивно-ресурсних центрів розроблена, зокрема, окрема програма підготовки фахівців: практичних психологів, реабілітологів. Йдеться про фахівців різних спектрів, для роботи з дітками, які мають особливі освітні потреби.

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір