Перехід на інший рівень: трансферний рекорд українського футболу від "Шахтаря" і Мудрика

Михайло Мудрик. Фото: instagram.com/mmudryk10/

Перелік визначень, де присутні такі як "грандіозний крок", "несподіваний вибір" чи "неймовірне досягнення" можна замінити одним і дуже чітким — історичний рівень. Йдеться про трансфер гравця донецького "Шахтаря" Михайла Мудрика

Молодий українець тепер є півзахисником лондонського "Челсі". Історичний рівень не лише у сумі, яку сплатив за перехід Мудрика англійський клуб. Він також в особі гравця, що лише відкриває свої найкращі якості, і у тому, що ми станемо свідками розвитку насправді дуже цікавої історії. Детальніше про цю подію в історії українського футболу розповідається у випуску програми "Коло спорту" на телеканалі "Дом".

Михайло Мудрик — один із найтехнічніших футболістів України, майстерно вправляється з м'ячем як на тренуванні, так і у великій грі. Його хобі — жонглювання, а стихія — швидкість. Він — офіційно найдорожчий український футболіст.

"До трансферу Мудрика можна ставитися лише позитивно. Це величезний плюс для українського футболу. Найкращий молодший футболіст у нашій країні їде в найсильніший європейський чемпіонат. У мене немає сумнівів у тому, що ця людина дуже працьовита, цілеспрямована і якщо він вже опинився в Англії, він цієї можливості не впустить", — вважає коментатор телетрансляції УПЛ Владислав Шалота.

Зовсім юним та ще нікому невідомим уроженець Краснограду Харківської області дебютував у віці 17 років за донецький "Шахтар". Перший дорослий досвід Мудрика — 21 хвилина кубкової гри у дербі проти "Олімпіка". Наприкінці лютого 2019 року на правах оренди перейшов до складу київського "Арсенала", який тоді тренував його екс-наставник у юнацьких командах "Шахтаря" Ігор Леонов. 18-річний Михайло виступив в українській Прем'єр-лізі та провів 10 матчів на найвищому національному рівні. Далі був дебют в УПЛ за "Шахтар" у ковідний сезон 2019/20 та ще одна піврічна оренда у складі чернігівської "Десни".

Новий, як потім виявилося, надуспішний шлях Михайло Мудрик розпочав під керівництвом італійського керманича "Шахтаря" Роберто Де Дзербі. Він стверджував, що якщо не виведе Мудрика в лідери, вважатиме це власною поразкою. І йому вдалося.

Перший забитий м'яч Михайла у складі "Шахтаря" — у ворота "Маріуполя" 18 березня 2021 року. Відтоді хлопець практично забронював собі місце гравця основи. Це дозволило йому пробитися до лав Національної збірної України.

Виступ у першій частині цього особливого і дуже складного не лише для футболістів сезону і гра Мудрика у Лізі чемпіонів змусили увесь світ говорити про українського вінгера. Його три голи на груповій стадії, неймовірна швидкість та майстерність у матчі проти чинного клубного чемпіона континенту мадридського "Реала" не залишилася без уваги грандів європейського футболу.

У січні 2023 року "Шахтар" вів перемови з лондонським "Арсеналом" про трансфер гравця. Клуби були близькими до підписання угоди, але інший лондонський клуб — "Челсі" — зробив більшу пропозицію "Шахтарю". 15 січня гравець підписав контракт з "Челсі" до 2031 року, взявши 15 ігровий номер. За цей трансфер "Челсі" заплатив 70 млн євро та ще 30 млн у вигляді бонусів. Таким чином цей трансфер став найдорожчим переходом українського гравця, найдорожчим трансфером з української Прем'єр-ліги, а також другим найдорожчим зимовим трансфером в англійській Прем'єр-лізі.

Читайте також: Як пройшов дебют українського півзахисника Руслана Маліновського у складі "Олімпік Марсель"

Прямий ефір