Чи існує фондова біржа в Україні: пояснює фінансистка Юлія Баткалова

Юлія Баткалова. Фото: kanaldom.tv

Фінансова експертка "Ранку Вдома" Юлія Баткалова щоразу просто і доступно пояснює складні речі, які допоможуть кожному заощадити та примножити свої гроші. Сьогодні дізнаємось все про брокерів та роботу Української фондової біржі.

 Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський.

— Чи може людина купувати цінні папери в компанії, яка їх випускає?

— Не може. Треба звертатись до посередників, які є і представником інвестора, і контрольним органом. Брокер є тою стороною, у якої ми можемо придбати цінні папери. Посередник від компанії — це фондова біржа. Біржа завжди перевіряє все: документи, інвестора, компанію. Є кілька етапів перевірки і це для нас, інвесторів, дуже важливо. Це гарантія того, що ми будемо інвестувати в якісні активи.

—  В Україні існує власна фондова біржа?

—  Існує, але вона поки маленька. Ми можемо придбати деякі цінні папери на українській фондовій біржі — як акції українських банків та компаній, так і закордонних. Проте можна довго чекати купівлі акції, бо їх мало. Для того, щоб інвестор купив акції, треба, щоб хтось їх продавав.

— Як купити акції на Українській фондовій біржі?

— Ми звертаємось до брокера, який має відповідну ліцензію та інші документи. Кажемо йому, що хочемо купити, й тоді брокер цим займається. Інколи на це іде багато часу, бо біржа у нас ще маленька, заявок на продаж цінних паперів не так багато. Брокер виступає регулятором.

— Скільки коштують послуги брокера? Чи треба платити за послуги ще й біржі?  

— Біржі ми не платимо нічого, тільки брокеру. Він вже сам домовляється про те, який відсоток він платить фондовій біржі. Брокер за свої послуги бере дуже низький відсоток від суми, яку ми інвестуємо — мінімум 1 долар, максимум 1% від всієї суми інвестування.

— Що можна купити зараз на Українській фондовій біржі?

— Наприклад, акції українських банків. До речі, на українській фондовій біржі можна придбати акції Apple. Тобто деякі закордонні акції теж є. Але пам'ятайте, купити її можливо тоді, коли хтось її продаватиме саме на Українській фондовій біржі. Є деякі брокери, які дозволяють купити частинку акції. Тобто, якщо акція коштує п'ятсот доларів, то ви можете купити на сто доларів, одну п'яту акції. І теж з часом на цьому заробити.

Читайте також:

Прямий ефір