Готуємо смачні страви з картоплі у програмі "Хрін та редька"

Цей овоч став першим, котрий виростили за межами планети Земля. Сталося на у 1995 році на борту американського шатлу "Колумбія". А мова йде про картоплю. Саме вона стала головною героїнею нового випуску програми "Хрін та редька"

Картоплю українці полюбляли як раніше, так і зараз. Її запікають, смажать, варять та тушкують. Як готують цей овоч сучасні українці та які небанальні делікатеси можна створити, розповідає ведуча програми Юлія Мінчева.

Що кажуть нутріціологи

Картопля, всупереч поширеній думці про її "пусте" наповнення, містить чимало вітамінів та мікроелементів. Харчова цінність картоплі залежить від її сорту та методу приготування. 

Вітаміни В6 та Калій зберігаються у картоплі за будь-якого виду приготування. А от вітамін С лишається у цьому овочі лише, коли запікати його зі шкіркою.

Якщо відвареній або запеченій картоплі дати охолонути протягом 6-8 годин, вона майже повністю перетворить крохмали, що є дуже простими вуглеводами, на дуже поживний субстрат для кишківника. Їх ми називаємо пробіотики.

Оселедець на картоплі

Відваріть картоплю. Наріжте цибулю на четвертинки кілець та огірок кружальцями. Оселедець наріжте грубими великими шматками.

Почистіть відварену картоплю та наріжте кружальцями. Викладіть на тарілку та покладіть поруч трохи цибулі. Туди ж — нарізані оселедець та огірок. Наріжте кріп та каперси. Додайте на тарілку. 

Полийте нерафінованою соняшниковою олією і збризніть яблучним оцтом.

Начинене лушпиння

Розігрійте духовку до 180 градусів. Загорніть дві великі картоплини у фольгу та відправте запікатися. 

Застеліть форму пергаментом для випікання. Покладіть у неї індиче філе або стегно. Посипте сухим часником та полийте олією. Відправте запікатися приблизно на 40 хвилин. Аби скоротити час, можна взяти вже приготовану індичку, шинку або будь-яке інше ваше улюблене м'ясо.

Наріжте зелену цибулю. 

Візьміть невеликий сотейник, наберіть у нього воду та поставте на вогонь. Відваріть зелений горошок в окропі протягом двох хвилин. Не більше!

Приготовану індичку наріжте невеликими кубиками. 

Візьміть велику миску і змішайте у ній зелений горошок, цибулю, індичку, ложку вершкового сиру, одне сире яйце. Запечену картоплю розріжте поперек на дві половини. Ложкою вийміть серцевину, щоб лишилися "човники" зі шкірки та трохи картоплі біля неї. Картопляну масу посічіть ножем і додайте у миску з індичкою.

Начинку в мисці добре перемішайте і заповніть нею картопляні "човники". Викладіть їх на змащену олією форму для випікання. Прикрасьте тертим сиром. Відправте "човники" у духовку на 10 хвилин, аби сир розплавився.

Попередні випуски програми "Хрін та редька":

Дивіться проєкт "Хрін та редька" на каналі "Дом" щонеділі об 11:00, а також на сайті та на YouTube-майданчику каналу "Дом".

Медіа-партнери
Прямий ефір