День народження Миколи Пирогова та Кеті Перрі: 25 листопада в історії

Зустрічайте п'ятницю, 25 листопада, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Цього дня 1810 року народився видатний лікар, хірург, педагог Микола Пирогов. Засновник топографічної анатомії та військової хірургії родом із Вінниці. У своєму житті був добровольцем на чотирьох війнах, де врятував тисячі життів завдяки операціям, проведеним у польових умовах. Саме Пирогов запровадив анестезію та першим почав застосовувати гіпсові пов'язки для фіксації кісток. І це лише частина його відкриттів та досягнень, якими сьогодні користуються хірурги.

25 листопада 1838 року народився ще один відомий українець — Іван Нечуй-Левицький. Письменника називають майстром українського слова з бездоганною літературною мовою. Нечуй-Левицький першим почав писати про тотальну русифікацію і рішуче виступав проти неї. А його повість "Кайдашева сім'я", заснована на реальних подіях, стала літературною основою для театральних п'єс. Історія також була успішно екранізована.

У 1867 році шведський хімік Альфред Нобель запатентував динаміт. Це слово у перекладі з грецької мови означає "сила". Вибухову суміш Нобель винайшов під час наукових експериментів. Динаміт зробив хіміка мільйонером. Вибухівку активно використовували в гірничій справі аж до середини XX століття.

Сьогодні день народження святкує попзірка Кеті Перрі. Її композиції підривають світові чарти, а відеокліпи набирають мільйони переглядів. Співачка активно займається громадською дільністю і є послом доброї волі ООН. Кеті Перрі виховує дочку Дейзі, народжену в шлюбі з актором Орландо Блумом. Зіркова пара активно підтримує Україну.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір