"Російська влада тримає впевнений курс на побудову ГУЛАГу": як працює путінська репресивна машина — приклади (ВІДЕО)

Олексій Холодарєв. Скриншот відео: kanaldom.tv

Російські силовики навмисно шукають приводів для чергових арештів. За "екстремістську" символіку чи антивоєнні повідомлення у соцмережах вже позбавили посад деяких депутатів у РФ. Путінська репресивна машина працює, повідомляє "Дом".

Так, депутата міської думи Єкатеринбурга Олексія Холодарєва заарештували за публікацію у соцмережі відеоролика 5-річної давності. Це було розслідування Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального "Він вам не Дімон". Минулого року фонд Навального у Росії визнали екстремістською організацією. Холодарєв упевнений, що силовики свідомо шукали привід для арешту. Адже вирок за статтею "демонстрація екстремістської символіки" позбавляє депутата права бути обраним на рік.

"Потрібно було за всяку ціну щось відкопати на людину, яка не згодна з тим, що відбувається", — заявив Холодарєв в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Його вже двічі штрафували за "дискредитацію російської армії". Причина банальна — антивоєнні повідомлення в соцмережах.

Склали російські силовики протоколи у справах про "дискредитацію" армії й на кандидатів у муніципальні депутати Москви — Марію Волох та Сергія Смирнова. Суди у їхніх справах відбудуться за тиждень.

Черговий штраф у розмірі 350 тисяч рублів отримала закрита на запит Роскомнагляду "Новая газета".

"Штраф призначили за одним із протоколів, складених на видання за репортаж Олени Костюченко з Херсона, який було опубліковано наприкінці березня. У ньому розповідалося про окупацію та наступну блокаду міста російськими військами. 30 березня репортаж було видалено із сайту "Нової газети" на вимогу Генпрокуратури та Роскомнагляду, але його можна прочитати в інших виданнях", — сказала керівниця пресслужби "Нової газети" Надія Прусенкова в інтерв'ю телеканалу "Дождь".

А калінінградського правозахисника Вадима Хайрулліна відправили до колонії. Рік терміну – за одиночні пікети та мітинги на підтримку Олексія Навального торік.

"Репресивний тиск у Росії тільки наростатиме. Російська влада тримає впевнений курс на побудову ГУЛАГу і використовуватиметься весь репресивний інструментарій, який є у розпорядженні силовиків. Зокрема і так звана "дадинська" стаття про кримінальну відповідальність за повторні порушення адміністративного законодавства", — коментує правозахисник, адвокат Микола Полозов.

Співробітники та пацієнти одного з петербурзьких пологових будинків вранці побачили написи: "Ти народила сина не для війни". Почала цю антивоєнну акцію активістка "Феміністського антивоєнного опору" з Іжевська. А потім її підхопили у Москві та Петербурзі. У соцмережах російські правозахисники щодня повідомляють про нові репресії. Достовірної статистики про затриманих, оштрафованих та засуджених під різними приводами та за різними статтями немає.

Читайте також: Кремль планує посилювати фінансування репресивного апарату, щоби зберегти владу, — Полозов (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, трьох науковців за кілька тижнів заарештували у Новосибірську. Їх підозрюють у передачі наукових розробок Китаю, а інкримінують одну статтю — держзрада. "Полювання" на інтелігенцію в Росії набирає обертів.

Прямий ефір