Український політв’язень Іван Яцкін оголосив голодування в російському СІЗО

Іван Яцкін. Фото: ua.krymr.com

Засудженого окупантами в Криму Івана Яцкіна етапують для відбування покарання. Із Краснодарського краю РФ його перевезли до сумнозвісного тортурами слідчого ізолятора № 1 міста Саратова. Про це у Facebook повідомив адвокат Микола Полозов, інформує "Дом".

Стосовно незаконно засудженого чоловіка відбуваються провокації, у нього відібрали ліки, не дозволяють купувати воду. Яцкін оголосив голодування, бо не бачить іншого виходу.

"За те, що Іван Яцкін не дозволив у своїй присутності образливих висловлювань на адресу української нації та України з боку співробітників ФСВП (Федеральної служби виконання покарань, — ред.), він зазнає утисків. Повністю ігнорується його стан здоров'я та заяви про надання медичної допомоги. За останніми відомостями від нього (зв'язку практично немає), Іван Яцкін оголосив голодування. Зважаючи на його здоров'я, це може бути дуже небезпечно. Але, як він просив передати, іншого виходу не бачить", — повідомив Полозов.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася з приводу Яцкіна до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової.

"Нелюдське ставлення до громадянина України є грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, яке прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, і статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН. Звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою забезпечити громадянину України Івану Яцкіну належні умови тримання, відповідно до міжнародних стандартів", — повідомила Денісова у Telegram.

Читайте також: Проблеми з ногами та головні болі: незаконно засудженому в Криму Яцкіну не надають меддопомогу (ВІДЕО)

Нагадаємо, 21 травня підконтрольний російській окупаційній владі так званий "Верховний суд Криму" виніс вирок громадянину України Івану Яцкіну. Кримчанина засудили до 11 років позбавлення волі.

Прямий ефір