Прощання із безкоштовними пластиковими пакетами — чи готові українці (ВІДЕО)

Фото иллюстративное: pixabay.com

Безкоштовне поширення пластикових пакетів в Україні можуть заборонити вже з 10 грудня, щоб скоротити їх використання та покращити екологічну ситуацію, інформує "Дом".

Уже наступного року пластикові пакети взагалі хочуть зняти з продажу. Не всі українці готові до цього. Наприклад, в Одесі екоактивісти констатують, що немає інфраструктури для сортування відходів, а пересічні городяни не вважають встановлення ціни на пластикові пакети правильним.

Згідно з проектом постанови Кабінету міністрів, будь-який, навіть одноразовий, пакет у супермаркеті товщиною понад 50 мкм (мікрометра) більше не буде безкоштовним. Залежно від розміру вартість має змінюватись від 2 до 3 гривень.

Очільниця бізнесу з виготовлення біорозкладних та крохмальних пакетів Світлана Вовк каже, що через високу собівартість широким попитом екологічні пакети не користуються. При правильній же утилізації звичайних пакетів, на її думку, можна уникнути негативного впливу на екологію.

"Ці пакети прозорі — 50 мкм, це, природно, можуть собі дозволити більше мережеві магазини, але не великі супермаркети. Вони красиві, щільні. Ми намагаємося просити через наші пакети, через наше маркування бути просто свідомими споживачами пластику", — каже Світлана Вовк.

За словами екоактивістів, шкоди від екопакетів не менше, ніж від пластикових, тож альтернативою вважають екосумки.

"Це такий дуже цікавий хід маркетологів. Адже такі пакети шкодять природі набагато більше, прискорюється процес їх розкладання, і мікропластик швидше потрапляє в організм людини. Є багато відео, як такі пакети закопують у землю, чекають пару років і дістають такий самий пакет, просто трішечки в землі", — вважає еколог-волонтер Олександр Федченко.

Більшість одеситів готові повністю відмовитись від пластикових пакетів. А ось боротьбу з ними шляхом встановлення високих цін не підтримують.

"Я вважаю або вони повинні бути безкоштовними, або від них потрібно відмовлятися - якась має бути альтернатива, можливо. Я думаю, що в XXI столітті це, взагалі, не проблема", — упевнена одеситка Наталія.

"У принципі, готовий, вважаю, що на заміну пластиковим пакетам є пакети, які переробляються з вторинної сировини, є просто багаторазові сумки, які можна використовувати багаторазово", — каже мешканець Одеси Володимир.

Відповідно до ухваленого Верховною Радою України закону, повну заборону на використання пластикових пакетів мають запровадити з 1 січня 2022 року.

Читайте також: Меблі та бордюри з тетрапаків: унікальну переробку відходів налагодили під Харковом (ВІДЕО)

Прямий ефір