Платіжки українців в опалювальний період не зміняться, — експерт (ВІДЕО)

Иллюстративное фото: 24tv.ua

Українцям не варто побоюватися підвищення тарифів на тепло, проте практики енергозбереження та підвищення енергоефективності допоможуть державі стабілізувати ситуацію. Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

"Людям не варто чекати на особливу ​​зміну платіжок. Ціни зафіксовані й на постачання газу для населення, і на тепло. І загалом немає жодних підстав для зміни платежів для населення", — запевнив експерт.

Тим часом у бізнес-секторі та промисловості картина не така оптимістична.

"Ціни, які Росія спровокувала в Європі в останні 2-3 тижні, — справді абсолютно фантастичний рівень. Я дуже сподіваюся, що наради міністрів енергетики країн ЄС і майбутня зустріч країн G20 дадуть змогу європейським країнам узгодити коаліцію та узгоджено виступити у напрямі нормалізації ринку, цін, у напрямі ліквідації наслідків провокації "Газпрому"", — наголосив Харченко.

Впродовж півтора місяця ринок може стабілізуватися, прогнозував директор Центру дослідження енергетики.

"Я думаю, що результат буде впродовж найближчого місяця-півтора. І, відповідно, ціни прийдуть у норму, й економіка також почне нормально працювати, а не судомно дивитися на прайси на газ", — сказав експерт.

Він зазначив, що найкраща стимуляція енергоефективності — це зростання цін на тепло та газ.

"Тому зараз з одного боку ми маємо таке зростання. І бізнес, який сильно відчув зростання на газ, зробить усе можливе, щоб підвищити свою енергоефективність, скоротити споживання газу тощо", — сказав директор Центру дослідження енергетики.

Харченко нагадав, що Україна скоротила споживання газу упродовж 2014-2015 років завдяки скороченню споживання енергоносіїв.

"Україна скоротила споживання газу впродовж 2014-2015 років, у нас споживання газу впало з 70 млрд кубометрів до 30. Близько 20 млрд куб. м водночас становлять втрати через війну та відібрані Росією території, бойові дії. Але 20 млрд куб. м ми скоротили завдяки швидкому зростанню енергоефективності. І показали, що вміємо дуже швидко реагувати та скорочувати споживання енергоносіїв. Я цілком згоден із тим, що енергоефективність — чудовий шлях скорочувати власну виплату на тепло та газ", — резюмував експерт.

Прямий ефір