Повернемо наші території та людей так само, як "скіфське золото", — Кулеба

Дмитро Кулеба. Фото: kanaldom.tv

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що рішення суду в Нідерландах, який ухвалив повернути "скіфське золото" Україні, показало, що всі російські фейки зазнали фіаско. При цьому Україна повертає не просто експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі", а частину національного коду. Про це він сказав сьогодні, 26 жовтня, інформує "Дом" із посиланням на "Інтерфакс-Україна".

За його словами, українська сторона багато років працювала над досягненням цього результату.

"Я впевнений, що так само, як ми повернули "скіфське золото", ми повернемо наших людей і наші тимчасово окуповані території. Кримська платформа — це також довгострокова робота, але наприкінці ми переможемо і повернемо Крим до складу України", — додав Кулеба.

Раніше Апеляційний суд в Амстердамі ухвалив рішення повернути "скіфське золото" Україні. 

Нагадаємо, виставка "Крим. Золотий острів у Чорному морі" (відома як "скіфське золото") відкрилася в Амстердамі (Нідерланди) у лютому 2014 року. На ній було представлено 584 артефакти з київського музею і ще чотирьох музеїв Криму, оцінювальна вартість — близько 1 млн євро. На момент її закінчення Крим був уже окупований.

Україна вимагає повернення всієї колекції до Києва, кримські музеї (які підкорилися окупаційній владі) — наполягають на поверненні своєї частини на півострів. У цій ситуації музей Амстердама заявив про неможливість повернення "кримської" частини "скіфського золота" ані до Сімферополя, ані до Києва.

З 2015 року в Нідерландах тривають судові процеси між трьома сторонами — кримські музеї, музей Амстердама й Україна. У 2016 році суд першої інстанції виніс рішення — артефакти повинні повернутися до України. Кримські музеї подали апеляцію. Підсумкове рішення Апеляційний суд Амстердама спочатку планував оголосити до 31 серпня.

Прямий ефір