Вийти з тіні: про податкову амністію в Україні говоримо з Данилом Гетманцевим

Даниил Гетманцев. Фото: sluga-narodu.com

Вивести незадекларовані активи з тіні, одноразово сплативши відсоток до казни, і при цьому уникнути покарання за несплату податків. Верховна Рада відкрила для українців можливість податкової амністії. З 1 вересня цього року українці зможуть одноразово скористатися програмою з амністії капіталів, яка діятиме протягом одного року.

Для легалізації активів потрібно буде одноразово внести обов'язковий платіж. Найбільше доведеться заплатити, якщо гроші за кордоном — 7 або 9%. Для активів в українських банках — 5%. А якщо декларант вкладе свої кошти до держоблігацій, платіж зменшується до 2,5%. Гроші підуть до держбюджету. Для цього в пакеті з законом про податкову амністію депутати прийняли зміни до Бюджетного кодексу.

Тим часом неможливо буде відбілити активи, отримані злочинним шляхом. У закон вписані механізми, які не допустять легалізації коштів від корупційних схем.

"Не мають права подавати декларацію всі державні службовці різних рівнів, які працювали з 2005 року на держслужбі. Це вже означає хоча б крок до того, щоб ті корупційні активи не були зараз задекларовані та амністовані. Адже тоді для цього чиновника взагалі втрачає сенс побудова всієї антикорупційної інфраструктури", — підкреслює членкиня комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Щоб одноразова акція з податкової амністії мала тривалий позитивний ефект і дійсно привела до детінізації економіки, потрібно паралельно покращувати механізми фіскального контролю й посилювати покарання за ухилення від сплати податків. Відповідні законодавчі ініціативи зараз готують у парламенті.

Детальніше про те, наскільки робочим виявиться механізм виведення активів з тіні та наскільки він зможе оздоровити українську економіку, у програмі "На самом деле: Украина" телеканалу "Дом" говорить голова комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Ведуча програми — Дарина Вершиленко.

— Добровільне декларування не дає імунітету від розслідувань силовиків. Як думаєте, для кого воно буде привабливим, і чи не злякаються багаті люди виводити свої гроші з тіні?

— Що значить, "не дає імунітету від розслідування"? Добровільне декларування — це можливість вивести "на світ божий" свої гроші та інші активи, отримані з ухиленням від оподаткування, заплатити державі 5% і далі використовувати без обмежень ці гроші на будь-які цілі.

— Тобто, держава не питатиме, звідки взявся капітал?

— Держава не питатиме, де ви цей капітал взяли, й звільнить від відповідальності за ухилення від оподаткування.

Однак від відповідальності за інші злочини не звільняється, звісно, якщо це якось пов'язано з цими грошима. Скажімо, якщо була крадіжка або інший корупційне злочин.

— Але щоб це зрозуміти, державі потрібно буде перевірити ці гроші?

— Держава не перевіряє в межах амністії походження цих грошей. Якщо є якісь інші кримінальні виробництва, інші процедури... Але це не стосується амністії — там люди розслідують інші злочини, якщо це має місце. І приймають рішення відповідно до законодавства.

А податкова амністія стосується тільки ухилення від оподаткування.

— Добровільне декларування вкрай вигідно для держбюджету — це показував досвід інших країн. Раніше втрати від схем з ухилення від сплати податків оцінювали в майже 8 млрд дол. За різними оцінками, в тіні знаходиться 30-50% економіки. Яку частину цих тіньових грошей реально завести до казни?

— Ми припускаємо, що на руках у громадян (і економічні розрахунки говорять про це) в різних формах знаходиться близько 50 млрд дол. Це гроші, отримані в різний час з ухиленням від оподаткування. Якщо нам вдасться вивести хоча б 20 млрд дол., ми вважатимемо це надперемогою.

— Є побоювання, що, коли новий механізм запрацює, під пильну увагу податківців потраплять не лише товстосуми-ухильники, а й українці із середнім доходом. Як їх убезпечити?

— Ще раз: податкова амністія — не ревізія, не інвентаризація всього майна наших громадян, і не той механізм, який дозволяє щось у когось відібрати.

Амністія — це можливість отримати документ від держави, що у людини є певна сума грошей, або певний актив, який є легальним. І при подальшому використанні цих грошей не треба нікому буде доводити, яким чином вони зароблені.

Уже сьогодні під час відкриття рахунків банк запитує у людини: "А звідки у тебе ці гроші? Доведи походження". Податкова амністія звільняє людину від цього обов'язку на амністувану суму.

— Критики легалізації кажуть, що податкова просто фізично не зможе впоратися з потоком інформації. Що скажете?

— Всі впораються з усім, все зробимо, буде дуже зручно й просто. Ми брали досвід двох країн — Індонезії та Аргентини, де амністії пройшли успішно, й повернули чималі суми грошей. Ми спростили їх моделі для України. Я вважаю, що немає жодних перешкод для амністії.

— Економісти кажуть, що наступний крок — повний контроль за доходами та податками фізичних осіб. Чи правда це, й чи варто до цього готуватися простим українцям?

— Я не хочу нікого лякати, але фінансовий моніторинг операцій і прозорість фінансових операцій — це тренд у всьому світі. І хочемо ми цього чи ні, це буде лише посилюватися. Доручення про посилення податкового контролю, підготовку відповідного законопроєкту, віддано Кабміну безпосередньо в законі про амністію. Чекаємо на текст.

Я не виключаю, що методи посиляться в майбутньому. Але законом про податкову амністію це посилення не проводиться, і сьогодні воно Верховною Радою не розглядається.

— Коли може бути така пильна увага податківців до доходів фізосіб, юросіб і так далі?

— Ну, точно не у 2022 році. Але хочу нагадати, що у 2020 році нам вдалося прийняти вперше за історію України так званий антиофшорний закон. Він набирає чинності з 2022 року для великого і середнього бізнесу. І якраз він передбачає механізми, спрямовані на те, щоб, з одного боку, великий бізнес не ухилявся від оподаткування, а з іншого — на те, щоб ми знали про активи, які розташовані за кордоном.

Крім того, Україна є членом міжнародних угод з автоматичного обміну податковою інформацією, і перший податковий період буде також у 2022 році, коли ми дізнаємося про всіх наших податкових резидентів, скільки, де, які активи у них є більш ніж в 100 країнах світу.

Тому для великого бізнесу, для тих, хто ховає свої активи за кордоном, це посилення податкового контролю вже настало.

— Тобто, до 2022 року всі громадяни та юридичні особи мають шанс розібратися у своїх фінансах?

— Зараз момент істини, коли й економіка в цілому, й ми, як фізичні особи, повинні вийти з тіні, та почати нормальне фінансове цивілізоване життя, як живе Європа.

Прямий ефір