75% всіх вакцин — у 20 країн: про дисбаланс розподілу вакцин від COVID-19 повідомили в Раді

Михаил Радуцкий. Фото: glavcom.ua

75% всіх вакцин проти COVID-19, які існують у світі, розподілені в основному між 20 країнами. Про це сьогодні, 26 травня, у програмі "На самом деле: мир" телеканалу "Дом" розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Він повідомив, що на сьогоднішні у світі зроблено 1,7 млрд щеплень від коронавірусу.

"Вакцинованих людей менше, бо люди отримують по дві дози", — уточнив нардеп.

Основна проблема країн — обмежений доступ до вакцин, дисбаланс в їх розподілі.

"Як говорив сьогодні в ООН голова представництва ВООЗ, зараз є одна проблема — 75% всіх вакцин, які існують у світі, вони розподілені в основному між 20 країнами. І це одна з основних проблем", — підкреслив Радуцький.

Найгірше стан на Африканському континенті.

"Там сьогодні вони можуть мати у своєму розпорядженні не більше ніж 1% всіх доз вакцин, які існують. У Європі, в Північній та в Південній Америці є теж дисбаланс розподілу вакцин", — зазначив парламентарій.

Тому ООН сьогодні закликає країни все ж збільшити квоту своїх вакцин з передачі їх до ініціативи COVAX, щоб вакцина стала більш доступною для інших країн, додав Радуцький.

"А якщо не вакцинувати все населення Землі, то боротьба з пандемією триватиме ще не один рік. Про це сьогодні говорять Всесвітня організація охорони здоров'я та Організація Об'єднаних Націй", — резюмував голова профільного Комітету Верховної Ради.

Повна версія інтерв'ю: Вакцинна дискримінація: про доступ до COVID-вакцин говоримо з головою Комітету ВР Михайлом Радуцьким

Прямий ефір