Чому низка країн призупинила використання вакцини AstraZeneca, пояснив Степанов

Максим Степанов. Фото: slovoidilo.ua

Низка країн призупинила проведення щеплень вакциною AstraZeneca, щоб детально перевірити, чи існує зв'язок між використанням препарату та виникненням випадків тромбозу. За його словами, це не означає зупинку вакцинації препаратом — просто ці держави хочуть упевнитися у відсутності такого зв’язку. Про це сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов у програмі "Свобода слова" на ICTV, інформує "Дом".

Він наголосив, що побічні ефекти має кожна вакцина, але такий побічний ефект, як утворення тромбів, не був зареєстрований при використанні вакцини AstraZeneca.

"Є європейський регулятор EMA (Європейське агентство з лікарських засобів, — ред.), який одразу повідомив, що немає ніякого зв’язку між використанням вакцини і тромбозом, цей зв'язок не встановлений. Відповідні тромбози виникли в дуже маленької кількості людей, виходячи з кількості вакцинованих, але це ніколи не було заявлено як побічний ефект при використанні цієї вакцини. Тому для того, щоб розвіяти усі без виключення сумніви, була зроблена призупинка у деяких країнах, які зокрема можуть собі це дозволити", — зазначив очільник МОЗ України.

За словами народного депутата від "Слуги народу", голови Комітету ВР з питань здоров’я нації Михайла Радуцького, випадки тромбозу, які спостерігалися після введення вакцини AstraZeneca, дуже рідкісні.

"У світі щеплено вакцинами AstraZeneca або CoviShield загалом 17 млн людей. І ми маємо сьогодні інформацію про три випадки тромбоемболії в одній чи двох країнах. Це не є приводом вважати, що ця вакцина небезпечна. Так, призупиняють, вивчають, але ніхто її не відміняє і ніхто її не забороняє", — сказав нардеп.

Він навів приклад Таїланду, де минулого вівторка, 9 березня, призупинили щеплення вакциною AstraZeneca, проте на сьогодні її використання уже відновлено. Цим препаратом уже вакцинувалися прем’єрміністр і королівська родина, звернув увагу Радуцький.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов також наголосив, що вакцина CoviShield не є дженериком, тобто непатентованим лікарським засобом, який відтворює оригінальний препарат. Просто через великий попит виробник вакцини Oxford/AstraZeneca уклав угоди на створення препарату з підприємствами у різних країнах.

"Вакцина, яку ми використовуємо — це ніякий не дженерик. Компанія Oxford/AstraZeneca зробила вакцину, зрозуміла, що на неї шалений попит, і тому законтрактувала декілька майданчиків для її виробництва у світі — два китайські виробництва, виробництво у Таїланді, в Південній Кореї, і зрозуміло, Serum Institute of India, який є найбільшим виробником вакцин у світі. 65% усіх дітей світу хоча б раз робили щеплення вакциною, виготовленою у Serum Institute. Тому я не бачу жодних проблем. CoviShield закуповують також Канада і Велика Британія", — наголосив Максим Степанов.

Нагадаємо, в AstraZeneca спростували небезпеку їхніх вакцин від коронавірусу.

Читайте також: Немає причин відмовлятися від вакцини AstraZeneca, — заява ВООЗ (ВІДЕО)

Прямий ефір