Західні інвестиції в Донбас істотно підвищать безпеку в регіоні, – експерти (ВІДЕО)

Фото телеканал "Дом"

Для досягнення стійкого миру на Донбасі та безпеки людей важливий не стільки військовий потенціал, скільки економічний.

Така думка прозвучала під час круглого столу в межах проєкту “Повестка дня для мира”, організованого телеканалом “Дом” спільно з Мінреінтеграції.

“При інвестуванні (в Донбас, – ред.) уряди країн починають приділяти набагато більше уваги ситуації з безпекою”, – заявив екскомандувач сухопутними військами США в Європі Бен Ходжес.

За його словами, і НАТО, і ЄС визнають важливість Чорноморського регіону.

“Я також налаштований оптимістично. Але мені хотілося б, щоб цей процес (підвищення значущості регіону для Заходу, – ред.) відбувався швидше. Ми всі знаємо, що Кремль робить тут що хоче, тому що немає жодних наслідків, він не розраховується за застосування сили, наприклад, проти України чи Грузії, чи за окупацію Придністров’я“, – зазначив американський генерал.

Він вважає, що Захід повинен не тільки посилити свою військову позицію, щоб продемонструвати турботу про безпеку в регіоні, а також заохочувати приватні інвестиції – “так, щоб туди інвестували компанії з Німеччини, Нідерландів, Франції, Великої Британії, а також США”.

Водночас спікер делегації України в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович зазначив, що Україна намагається домогтися уваги до ситуації на сході України через економіку. Наприклад, днями посол Франції заявив, що його країна готова інвестувати 70 мільйонів доларів у систему водопостачання в Попаснянському районі Луганської області.

“Я можу неформально сказати, що такі дискусії постійно тривають. Є країни та міжнародні організації, які хочуть інвестувати в ОРДЛО, як і по наш бік лінії зіткнення, тільки потрібно створити умови. […] Тому він (Бен Ходжес, – ред.) пропонує вирішити цю проблему залученням інвестицій, постановкою питання щодо реінтеграції та відбудови Донбасу, і паралельно розвиватися з військової точки зору. Ці дві клавіші дозволять підвищити увагу до України і до нашого конфлікту ще більше на рівні ЄС і НАТО, і показати, що ми – серйозний гравець і робимо сильні кроки”, – зауважив Арестович.

Прямий ефір