Сподівався стати зіркою у 30 років і довго не погоджувався на роль, — режисер Олесь Санін про Стаса Боклана та драму "Поводир"

Кадр із фільму "Поводир" режисера Олеся Саніна

Виконавцем головної ролі сліпого кобзаря у стрічці "Поводир" (2014) Олеся Саніна мав стати американський кіноактор українського походження Джек Пеланс. Однак після його смерті 2006 року на цю роль запросили заслуженого артиста України Станіслава Боклана. Вмовляти актора довелося довго, зізнався у програмі "Точка опори" на телеканалі "Дім" Олесь Санін.

"Поводир" досі лишається однією з найбільш знакових робіт у фільмографії Саніна. Вона розповідає про нищення української інтелігенції та селянства у 1930-х роках і висвітлює історію американського хлопчика Пітера Шемрока, батька котрого вбили. Дитину врятував кобзар Іван Кочерга. В основі фільму — реальні події, які Олесь Санін вичитав у документах архівів СБУ.

"Він (Станіслав Боклан, — ред.) дуже переживав. Я ставив перед ним складні завдання, а він — дуже обережний артист. Багато акторів його покоління дуже сподівалися стати зірками у 30 років. У них достатньо таланту, вміння і роботи для цього. Вони мріяли про той зліт, але світ навколо чомусь не був готовий їх прийняти. Історія з артистами дуже складна. Я з ним говорив і багато працював. Він дуже багато зробив для фільму", — поділився режисер драми.

Олесь Санін — кінорежисер, актор, оператор, продюсер, музикант та скульптор. Лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка (2004). Заслужений артист України (2014). Грає на бандурі, торбані, колісній лірі та продовжує волинську лірницьку традицію. Протягом певного часу виготовляв музичні інструменти. 

У листопаді 2014 року в прокат вийшла стрічка Олеся Саніна "Поводир", основою якої стала історія про розстріляний з'їзд кобзарів у Харкові в 1930-х. Санін став режисером низки документальних фільмів, серед яких — "Переломний момент: Війна за демократію в Україні" (2017). Вона потрапила у лонглист номінантів на премію "Оскар" в категорії "Найкращий документальний фільм". Реліз історичного екшену "Довбуш" Олеся Саніна планувався на травень 2022 року. У зв'язку з повномасштабним російським вторгненням прем'єру стрічки перенесли більш ніж на рік.

Одружений з акторкою Іриною Саніною. Подружжя має чотирьох дітей.

Більше новин з "Точки опори":

Прямий ефір