Лайфхаки із вивчення іноземних мов: інтерв'ю з автором книги "Вивчи цю кляту англійську" Редванським

Артем Редванський. Скриншот: kanaldim.tv

У наш час знання англійської мови стало необхідністю. Як ефективно вивчати цю іноземну мову та якими лайфхаками варто користуватися, у "Ранку Вдома" розповів автор книги "Вивчи цю кляту англійську", викладач та блогер Артем Редванський.

Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський. 

— Добре, розкажіть про ваш досвід викладача іноземної мови. Поділіться своїми відкриттями, будь ласка.

— Я викладаю мову вже дев'ять років. Тобто я почав ще на першому курсі університету, бо це була можливість заробляти гроші. В мене зараз є учні, з якими я працюю індивідуально. Також зараз я маю блог. Тобто я навчаю людей онлайн. Це люди з різних країн.

Мені імпонує та методика, яку я застосовую. Це вивчення мови з асоціаціями. Якщо ви хочете запам'ятати якесь слово або граматику, то робіть це з допомогою асоціацій. Наприклад, слово "синець" англійською звучить, як bruise. Можна асоціювати з ім'ям Брюса Вілліса. Можна уявити, що в нього синець під оком. Це звучатиме так: Bruce Willis with bruise. Так само я намагаюся пояснювати граматику.

Скільки часу знадобиться, щоб вивчити англійську користуючись вашою методикою?

— Скажу відразу, що англійську мову повністю вивчити нереально. Можна дійти до певного рівня. Я про це кажу у книзі. Я, наприклад, досі вчу мову. Дивлюся фільми, виписує собі нові слова та вчу їх.

Англійська мова еволюціонує, з'являються нові слова. Тобто кожен рік з'являється по 200 000 нових слів, фраз, сленгу. Якщо ви хочете мати розмовний рівень, то це реально зробити за пів року. Максимум вісім місяців, але при умові, що ви працюєте щодня. Тобто докладаєте зусиль. Це потрібно розуміти на початку шляху. Вивчити англійську за місяць чи за два тижні, як нам кажуть у рекламі, не реально.

Є такі люди, які взагалі не розуміють англійською мови, бо в школі, наприклад, вчили іншу іноземну. З чого їм почати?

— Моя книга в цьому допоможе. До речі, я вивчив французьку та іспанську мови. Тож в книзі зібрав практичні поради, які підійдуть в принципі для вивчення будь-якої мови.

Щодо англійської, то є найголовніша порада — мотивація. Якщо ви не розумієте для чого це вам, то далеко не зайдете. Наприклад, я хочу вивчити мову, бо мені платитимуть вдвічі більше. Тобто це перспектива гарно заробляти. Мотивація — це дуже важливо. Якщо її немає, то за місяць ви перестанете вчитися. Тобто мотивація на кшталт "для загального розвитку" не працює.

Також я не раджу починати вивчення мови з алфавіту. Якщо ви не можете розповісти англійський алфавіт, то це не значить, що ви не знаєте самої мови. Насправді неважливо в якій послідовності ідуть букви. Головне знати, як вони читаються та використовуються у слові. Там дуже багато підводних каменів, які сам учень не може повністю обробити. Перший аспект, який потрібно прокачати, це словниковий запас. Втім, граматику самому вивчити складно.

Яких помилок під час вивчення англійської варто уникати?

— Це індивідуально. Знову ж таки, у кожного свої помилки. Найбільш розповсюджена помилка полягає в тому, що люди не роблять домашнє завдання. Бо практика. Є курси без домашніх завдань, але вони мало ефективні. Треба усвідомити, що без практики теорія не ефективна.

Раніше казали, що треба вивчати англійську за фільмами або мультфільми з субтитрами. Для багатьох це стрес. Ви пишете в книзі про те, що треба дивитися кіно з подвійними субтитрами?

— Так, це коли у вас є субтитри англійською та українською мовами. Щоб ти не просто на слух сприймав, а й читав та бачив переклад. В ідеалі ви повинні слухати та розуміти на слух. Якщо ви не розумієте, ви дивитесь англійську мову, як написано. Якщо ви не знаєте слово, то відразу дивитеся українськомовний переклад. Можна навіть ці слова виписувати у свій словник.

Загалом у книзі 51 порада. Наприклад, вчити слова за темами. Тоді слова запам'ятовуються краще. Далі можна спілкуватися з допомогою цих слів. До речі, зараз навіть штучний інтелект допомагає практикувати розмовну мову. По-перше, це безплатно. По-друге, є картинка людини, яка говорить з тобою американською англійською. Там й британська англійська є. Ви ставите питання, а ШІ відповідає. Це гарна нагода говорити та прогресувати.

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір