Прем'єра фільму "Тісто": гастрономічну екскурсію Україною провів креативний продюсер стрічки Сергій Гулейков

Сергій Гулейков. Скриншот: kanaldim.tv

У четвер, 2 травня, в український прокат вийде документальний фільм "Тісто". Фільм досліджує кулінарне різноманіття регіонів України. Шеф-кухарі Ольга Мартиновська та Володимир Ярославський вирушили у подорож Україною, аби зібрати рецепти з різних регіонів. Як обирали місця та рецепти, та чому слід побачити це кіно, у "Ранку Вдома" розповів креативний продюсер стрічки Сергій Гулейков.

Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський.

— Як виникла ідея його створення? Чому саме "Тісто"?

— Ідея належить кіностудії FILM.UA. Ідея була на поверхні. Коли вийшов фільм "Борщ" з Євгеном Клопотенком, стало зрозуміло, що тема єднання через їжу цікава людям. Така, що має попит. Тісто само попросилася на екрани. Мене вже запросили цю ідею реалізувати. Коли ми обговорювали те, що хочеться людям від цього фільму, то зрозуміли,  що маємо зробити так, щоб при перегляді людям хотілося щось з'їсти.

Де були зйомки? Де ви побували?

— Ми об'їздили всю Україну. Були як у великих містах, які мають такі кулінарні традиції, як, наприклад, Полтава з її галушками, або Одеса. Ми хотіли дістатися місць, які трохи обділеними медійною увагою.

Ми були там, в селі Головківка Олександрійського району Кіровоградської області. Мало хто знає про це місце. Ми теж не знали, але нам вдалося знайшли там людей, які зберегли дуже цікаву традицію. Не буду спойлерити, побачите це в кіно.

Інший приклад — Великий Бичків Закарпатської області. Там є унікальна страва, рецепт якої нам не розкрили, бо вони його передають від однієї майстрині до іншої. Там є якийсь секретний інгредієнт, і ми досі не знаємо, який він. Це дуже смачно і красиво.

Як називається ця страва?

— Медяник. Бичківський медяник — це така вишиванка по тісту. Це наче розмальований великий кекс.

Як ви обирали ці локації?

— Це наш секретний "інгредієнт". Якщо серйозно, то ми довго вивчали тему. У нас був список з 50 страв. Ми обрали 14, бо хронометраж обмежений. Якщо буде успішним цей фільм, то, можливо, знімемо й другу серію. Чому ні?

Страв з борошна в українській культурі багато. Було складно обирати, але ми шукали як щось таке традиційне, нам всім відоме, як вареники там або ті самі галушки, так й унікальне та навіть загадкове. Наприклад, той самий квас, який виготовляється з хліба. Це притаманне тільки Україні. При чому це ж наш рецепт. Втім, ти не проводиш аналогій із тістом, а це питний хліб по суті.

Розкажіть про героїв фільму.

— Це люди, які, по-перше, щодня працюють з тістом. Люди, які рухають цю кулінарну справу вперед. Вони або зберігають старовинні рецепти, якусь традицію, або її модернізують та популяризують. Бо традиція жива тільки тоді, коли вона вживана. Ці люди працюють щодня, щоб цю традицію приносити нам, щоб ми її вживали. Тобто це кулінари, це фанати своєї справи.

Розкажіть про творчий колектив, який працював над проєктом?

— Команда доволі невелика. Була задача вміститися в один автобус, тож нас їздило близько 10 осіб. Режисером став Дмитро Кочнєв, який знімав той самий "Борщ" з Клопотенком. Ми вирішили не міняти коней на переправі.

Дуже нам пощастило з композитором. Я давно хотів з ним попрацювати. Це Павло Ленченко, який відомий під псевдо Cepasa. Те, що ми хотіли зробити з рецептами, він вміє зробити з музикою. Взяти щось традиційне, українське й надати йому нового сучасного звучання. Він написав музику до всього фільму. Тобто ми не використовували нічого написаного до. Музика — всі 90 хвилин, написані Павлом спеціально для нашого фільму.

Прекрасний оператор-постановник Дмитро Муленко, з яким я працюю понад 10 років. Ми розуміємо одне одного без слів. Він зробив надзвичайно круту картинку. Хочу згадати нашого сценариста Антона Базелінського, який знаходить все там, де воно могло загубитися. Це такі основні виконавці, автори фільму.

Скільки рецептів пройшло через вас?

— Понад 50 рецептів. Можливо й більше, зокрема, на етапі відбору. Ми роздивлялися багато тих самих вареників. От як вибрати, які вареники зняти у фільмі? Рішення ухвалювала творча група: режисер, сценарист та я. У нас був такий тріумвірат. Звісно, що наш генеральний продюсер Сергій Созановський поставив крапку в історії.

Який рецепт став для вас відкриттям?

— Печиво "Коні і барині", за яким ми їздили в це село Головківка. Я про таке не чув ніколи. Потім, коли ми там вже трохи розібралися в питанні, то з'ясувалося, що це така собі слобожанська історія.

Пряники "Коні і барині" досі роблять у Кіровоградській області. Причому для дівчат були барині, а для хлопців — коники. У них збереглися форми, яким понад 100 років. Ці форми використовують спеціально, щоб з тіста вирізати це печиво. Вони його вручну розфарбовували, робили коням гриви, а дівчатам коси. Навіть декорації з паперу вигадували. Це дуже цікаво. Це така питомо українська традиція.

Коли й де відбудеться прем'єра фільму "Тісто"?

— Прем'єра відбудеться в усіх кінотеатрах України вже 2 травня. Закликаю всіх купувати квитки і дивитись, і брати з собою булочку. Голодним йти не можна.

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір