Котлети з кисломолочного сиру та сирий фарш у тісті: Євген Клопотенко розповів, які українські страви дивують іноземців

Євген Клопотенко. Фото: kanaldim.tv

Шеф-кухар та дослідник української кухні Євген Клопотенко став гостем нового випуску "Тихого вечора з Оленою Кравець". У розмові з ведучою він розповів про 12 світових страв зі списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО та пофантазував, які б українські страви окрім борщу могли увійти до цього переліку. Деякі з них, за словами Клопотенка, дуже дивують іноземців.

1 липня 2022 року український борщ увійшов до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як така страва, що потребує термінової охорони. Загалом під захистом організації зазначено 12 світових страв та кухонь. 

"Є лише дванадцять страв, які вважаються світовими. Наприклад, суші — не зовсім світові. Всі їх їдять, але вони нікуди не занесені офіційно. От страва кімчі є світовою, як і французька гастрономія, неаполітанська піца, хумус, лаваш, плов… А тепер ще існує борщ від України. Можливо, для когось це дивно і нічого не значить, але через два-три-десять років про нас будуть говорити, як зараз ми говоримо про бургер американський. А, українці? Так, я знаю, вони їдять борщ", — розповідає Євген.

Олена Кравець запропонувала шеф-кухарю пофантазувати і назвати інші страви української кухні, які могли б наступними увійти до списку ЮНЕСКО. Вибір Клопотенка одразу пав на сирники та чебуреки.

"В світі більше ніхто не їсть сирники! Це ж котлета з кисломолочного сиру. Тільки ми так готуємо — чи нормальні ми? Росіяни, до речі, вважають, що це їхня страва. Але "кисломолочний сир" по-їхньому буде "творог", тому в них це творожники, а не сирники. Третя страва — чебуреки. Ніхто в світі не чув про них. У світі є багато страв у фритюрі, але ніхто не кладе сирий фарш у тісто. Зазвичай використовують готовий. Приїжджаєш будь-куди, хоч у Грецію, і кажеш: "Чебурек". А вони тобі: "Шо-о-о?" Їдеш в Аргентину: "Чебурек!" — "Шо-о-о? Ви їсте сирий фарш у тісті? Котлети з сиру і суп з буряка? Хто ви такі і що з вами не так?" А нам є чим пишатися!" — каже він.

Повна версія інтерв'ю: Про дивні для іноземців українські страви та експерименти з їжею:  Євген Клопотенко у програмі "Тихий вечір з Оленою Кравець"

Нагадаємо, гостями нового випуску програми "Тихий вечір з Оленою Кравець" стали: знаковий кулінар України Євген Клопотенко, дівчата з жіночого футбольного клубу "Маріуполь". Музична гостя — Lida Lee. Також ви дізнаєтеся більше про книги від Вадима Кириленка у рубриці "Гоголь Наш".

Проєкт "Тихий вечір з Оленою Кравець" стартував на каналі "Дім" у грудні 2022 року. Це легка, спокійна розмова про важливі та актуальні для українців речі і події, яка дозволяє трішки відпочити й відволіктися від напруження, в якому ми всі живемо. Проєкт завоював серця українців. Випуски програми (повні епізоди та окремі сюжети) разом вже отримали понад 29 мільйонів переглядів* на діджитал-майданчиках каналу "Дім".

*Прим. Дані станом на 08.04.23. Під переглядами маються на увазі всі перегляди контенту під брендом "Тихий вечір з Оленою Кравець" на всіх діджитал-майданчиках каналу "Дім" (YouTube, Instagram, Facebook, ТіkТоk).

Ще цікаве з "Тихого вечора з Оленою Кравець":

Прямий ефір