Скільки двійників у Путіна: люди, схожі на диктаторів

Йосиф Сталін. Фото: kanaldom.tv

Двійники — звичайна практика для всіх тиранів, хоча й демократичні лідери інколи використовують схожих на себе людей для різних цілей. Історики досі сперечаються, чи мав двійників Адольф Гітлер, адже був занадто самозакоханий. Йосип Сталін мав цілу школу для схожих на себе людей, а американці використовували двійників у військових цілях. Цікаві історії про двійників відомих диктаторів дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

У російського диктатора Путіна є принаймні три двійники. Про це офіційно заявив очільник української розвідки Кирило Буданов. Це звичайна практика для всіх тиранів, але інколи навіть демократичні лідери використовують схожих на себе людей для різних цілей. Розповідаємо п'ять цікавих історій з життя політиків та їхніх двійників.

Лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер не дарма боявся за своє життя. На нього було здійснено щонайменше шість замахів, а різноманітних змов з ліквідації фюрера історики налічують понад 40. Цілком логічно припустити що Гітлер мав хоча б одного двійника з міркувань безпеки. І довгий час історики вважали що його роль міг виконувати особистий водій фюрера Юліус Шрек. Навіть після того як союзники отримали доступ до архіву Третього Рейху, вони не знайшли жодної навіть секретної згадки про двійників Гітлера. Сьогодні історики схильні думати, що навіть попри всі замахи, фюрер був надто самозакоханим аби дозволити бодай комусь імітувати його на публіці.

А от у радянського диктатора Йосипа Сталіна двійники точно були. До того ж для них створили справжню школу. 1937 року на екрани СРСР вийшов фільм "Ленін у жовтні" де Сталіна зіграв Семен Гольдштаб. Це вийшло настільки переконливо, що радянські спецслужби відразу запросили актора стати таємним двійником диктатора. Гольштаб відмовився, але все ж таки погодився навчати інших. Одним з найуспішніших учнів цієї надсекретно школи став українець з Вінниці — Євсей Лубицький. Його змусили почати палити, щоб точніше копіювати Сталіна. Зрештою Лубицький настільки опанував мистецтво двійника, що Сталін диктатор відправляв його навіть на зустріч із найближчими соратниками і ті не помічали підміни. Ще одним майже ідеальним двійником диктатора став дагестанець Фелікс Дадаєв. Заради конспірації Дадаєва оголосила загиблим. Згодом двійник розповів що навіть приймав паради на Красній площі та літав на перемовини з Черчиллем і Рузвельтом замість Сталіна.

Американці та британці під час Другої світової війни теж користувалися двійниками, щоправда у військових цілях. 1943 року союзники вже вирішили що будуть висаджувати у Нормандії, щоб відкрити другий фронт проти нацистів. Заради успіху треба було як слід дезінформувати ворога. Для цього запланували та втілили цілу низку шпигунських спецоперацій. Одна з них вирізнялася особливою зухвалістю. Для неї треба було підібрати двійника командувачу британських сухопутних сил Бернарду Монтгомері. Але це виявилося не просто. Спецслужбовці вже хотіли відмовитись від задуму, але раптом побачили фотографії австралійського ветерана та актора Кліфтона Джеймса. Його таємно перевезли у Лондон та навчили манерам Монтгомері. Двійнику довелося кинути палити та пити заради справи. Після прискореного курсу і буквально за тиждень до висадки в Нормандії, Джеймса відправили в турне Алжиром. Поява головного британського генерала в Північній Африці мала переконати нацистів, що на півночі Франції десанту точно не буде. Джеймс відіграв настільки переконливо що німці навіть хотіли ліквідувати його, але не встигли. Після війни цю дивовижну історію екранізували у фільмі "Я був двійником Монті!", де сам актор і зіграв головну роль.

Двійники бувають не лише візуальні а й голосові. Існує теорія що палкі промови Вінстона Черчилля під час Другої світової війни надиктовав не він, а британський актор Норман Шеллі. Він вмів вдало імітувати голос та інтонації прем'єра країни. До того ж у британському парламенті у 1940-х роках просто не було обладнання для звукозапису. Тож Чилі за його власними словами нібито зачитував промови Черчилля для радіоефірів. Проте історики не знайшли цьому жодних підтверджень. А от у американського президента того часу Гаррі Трумена дійсно був голосовий двійник. Щоправда, він не мав жодного стосунку до Білого дому. 1947 року невідомий чоловік з голосом Трумена телефонував лідерам різних країн, щоб вплинути на їхнє голосування в організації Об'єднаних Націй. Деякі навіть погодилися ким був той двійни та навіщо він це робив — невідомо й досі.

Двійники диктаторів не раз псували життя американським спецслужбам. У період з 1950 по 1960 роки ЦРУ щонайменше вісім разів намагалися вбити кубинського комуністичного лідера Фіделя Кастро. Про це відомо з розсекречених документів. Втім команданте міг використовувати кілька двійників одночасно, щоб заплутати американську розвідку. За чутками одного разу успішний замах здійснили саме на фальшивого Кастро. Проте ані справжній Кастро, ані ЦРУ не підтверджували існування двійників офіційно. Звичайно ж якій спецслужбі хочеться визнавати свої помилки. А вже 2003 року, коли американці спіймали Саддама Хусейна чимало ЗМІ висунули версію, що спімали двійника іракського диктатора. Дійсно у дикатора, та йог осинів, було кілька двійникв. Це підтвердили дослідження експертів. Тож американським військовим довелося окремо доводити, що вони взяли справжнього Хусейна перед тим як засудити та стратити його. Зрештою навіть складні ігри з політичними двійник не рятують жахливих диктаторів та військових злочинців від неминучої розплати.

Читайте також: Як у світі сприймають Зеленського: книги про президента України

Прямий ефір