"У новій реальності": говоримо про фестиваль німецького кіно в Україні

Кадр з фільму "Комедія Штазі" Фото: arthousetraffic.com

Сьогодні в Україні стартує 28-й фестиваль "Нове німецьке кіно. У новій реальності". Яку програму приготувала команда кінофестивалю, розповів у "Ранку Вдома" директор "Ґете-Інституту" в Україні Фабіан Мюльталер.

Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський.

— Чи вагалися ви, щодо проведення показів у межах фестивалю "Нове німецьке кіно" під час війни в Україні?

— "Ґете-Інститут" вже майже 20 років працює із українськими партнерами. Ми думали над тим, що конкретно нам робити в цій ситуації, аби підтримати партнерів у культурному та гуманітарному секторах. Ми адаптували нашу програму, порадилися з компанією "Артхаус Трафік" і вирішили проводити фестиваль. Тож цьогоріч ми проведемо тиждень німецького кіно, щоб там не було.

Розкажіть, будь ласка, докладніше про фільми фестивалю"У новій реальності"?

— Ми дуже добре розуміємо, що це не може бути звичайним тижнем німецького кіно. Ми підтримуємо наших партнерів, але робимо це в умовах нової реальності. Це означає, що покази проведуть в умовах підвищеної безпеки та посиленої охорони.

Ми не влаштовуємо великих святкувань, а лише хочемо подарувати публіці можливість просто відпочити, насолодитися кіно.

 Разом із нашими партнерами ми відібрали чотири фільми. Є навіть комедія про секретну службу Східної Німеччини від Леандера Хаусмана, яка мала серйозний успіх. Це відомий німецький режисер, який показує комедію про Штазі.

А в яких українських містах глядачі зможуть ознайомитись із програмою фестивалю?

— Зазвичай ми демонструємо фільми у дванадцяти містах, але цього року, з огляду на особливі умови, фільми покажуть лише у Києві, Одесі, Львові, Харкові та Чернівцях.

Чи цікаво німецьким глядачам дізнаватися про події в Україні з фільмів? Можливо німецькі культурні діячі знімають кіно про війну?

—  Культурний обмін між Німеччиною та Україною завжди був дуже тісним, але цього року він переформатувався. У Франкфурті є платформа від "Ґете-Інституту", де покажуть українські наративи. Природно там є кілька артистів, яких ми підтримуємо.

Це не так просто зараз презентувати щось в Україні, тому ми запрошуємо українців до нас. Саме так ми підтримуємо культурний обмін.

Тож зараз запрошуємо українців до нас, та й загалом до Європи.

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір