Битва за Сєвєродонецьк та 10-річчя Євро-2012: Зеленський підбив підсумки 105-го дня війни (ВІДЕО)

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Битва за Сєвєродонецьк Луганської області — мабуть, одна з найважчих за цю війну, і зокрема там вирішується доля Донбас. Про це сьогодні, 8 червня, у своєму зверненні за підсумками 105-го дня війни заявив президент України Володимир Зеленський, інформує "Дом".

Він нагадав, що рівно 10 років тому в цей день почався Євро-2012 — чемпіонат Європи з футболу. Церемонія відкриття була у Варшаві, фінальна церемонія — в Києві. Матчі проводилися в різних містах Польщі та України, зокрема і в Донецьку на "Донбас Арені".

"Всього лише 10 років минуло, а таке враження, що це було в іншому світі. Якраз сьогодні окупанти випустили абсолютно божевільну новину, що нібито вони готуються об’єднати якісь футбольні клуби з усіх окупованих територій в один псевдочемпіонат — із Донецька, Луганська, Херсона, Мелітополя, Криму, навіть із частини території Грузії", — повідомив Зеленський.

Президент акцентував, що "це просто знущання окупантів з людей, які все прекрасно пам’ятають".

"10 років тому наш Донецьк був сильним, гордим і розвинутим містом. А потім прийшла Росія. Принесла якраз такого неадекватного рівня ідеї. І тепер це місто-привид, яке втратило більшість людей, тисячі життів і абсолютно всі перспективи. Тільки повернення України, яке обов’язково буде, тільки наш прапор і тільки український закон означатимуть для цих територій, для цих міст просто нормальне життя — знову. Життя, яке там було. Мирне, безпечне, відкрите для всього світу. І, звичайно, — нові матчі команд світового рівня на "Донбас Арені", — зазначив він.

Сєвєродонецьк за підсумками 105-ї доби повномасштабної війни залишається епіцентром протистояння на Донбасі.

"Захищаємо наші позиції, завдаємо ворогу відчутних втрат. Це дуже жорстока битва, дуже важка. Мабуть, одна з найважчих протягом всієї цієї війни. Я вдячний кожному й кожній, хто обороняється на цьому напрямку. Багато в чому саме там зараз вирішується доля нашого Донбасу", — наголосив президент.

Глава Української держави виразив подяку президенту Польщі Анджею Дуді, який вирушив у спеціальну поїздку країнами Європи для підтримки європейської перспективи України. Разом з Дудою мала поїхати й президентка Словаччини Зузана Чапутова, але завадив позитивний тест на COVID-19.

"Саме в цьому червні маємо отримати рішення щодо кандидатства. І всі наші друзі, всі наші дипломати зараз працюють для цього, працюють на повну", — сказав Зеленський.

Сьогодні відбулася розмова президента України з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Сторони говорили про рішення на користь України щодо кандидатства у члени ЄС, про оборонну підтримку, про продовольчу безпеку тощо.

Крім того, Володимир Зеленський сьогодні звернувся до учасників інвестиційної конференції, організованої для обговорення економічних перспектив України. Серед учасників були представники найбільших світових фондів, яких президент запросив інвестувати в Україну.

Також глава держави поспілкувався з учасниками спільноти керівників найбільших американських компаній.

"Це вже 133-й такий саміт, і цьогоріч він об'єднав провідні сили глобального бізнесу. Обговорили, як бізнес може допомагати Україні вистояти. Закликав виходити з російського ринку й не підтримувати своїми податками цю війну", — повідомив Зеленський.

Також президент підписав укази про нагородження 285 учасників бойових дій державними нагородами, 68 із них — посмертно.

Медіа-партнери
Прямий ефір