"Російські військові вкрай нервово відреагували на наші успіхи": звернення президента Зеленського за підсумками 69-го дня війни (ВІДЕО)

Володимир Зеленський. Скриншот відео: kanaldom.tv

Завдаючи ударів по населених пунктах України, російські військові намагаються вимістити своє безсилля, бо Україна їм не до снаги. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення до громадян 3 травня, інформує "Дом".

Глава держави почав із розповіді про перший результат евакуаційної операції з "Азовсталі" міста Маріуполя Донецької області. Він наголосив, що це вимагало багато зусиль, тривалих перемовин та різного посередництва.

"Сьогодні (3 травня, — ред.) до Запоріжжя прибули 156 осіб. Жінки і діти. Вони були понад два місяці у сховищах. Тільки уявіть! Наприклад, дитині шість місяців, два з яких — під землею, рятуючись від бомб, обстрілів. Нарешті ці люди в повній безпеці. Вони отримають допомогу. Безумовно, ми продовжимо робити все, щоб дістати з Маріуполя й "Азовсталі" всіх наших людей. Це складно. Але нам потрібні всі, хто там залишається: і цивільних, і військових. Не було жодного дня, щоб ми не займались цим питанням. Щоб наші люди не намагалися розв’язати це питання", — сказав він.

Зеленський зазначив, що вдалося досягти припинення вогню майже на три доби заради того, щоб гуманітарний коридор запрацював.

"Зараз російські війська не дотримуються домовленостей. Вони продовжують масовані удари по "Азовсталі". Вони намагаються штурмувати комплекс. Але мені багато разів говорили, що не вдасться врятувати жодної людини. Що це неможливо. А сьогодні 156 людей — у Запоріжжі. Це ще не перемога, але вже результат. І я вірю, що є шанс урятувати й інших наших людей. Очевидно, російські військові сьогодні вкрай нервово відреагували на наші успіхи. Різні українські міста знову стали мішенями для російських ракет, для російських ударів. Львів, Вінниця, Київська область, Дніпропетровська області, Одеса, Харківщина — такий масштаб сьогоднішніх обстрілів однозначно свідчить не про те, що в Росії є якась особлива військова мета. Вони намагаються вимістити своє безсилля. Бо Україна їм не до снаги. Але до снаги, поки що, спалити дитячі атракціони в харківському парку Горького або зруйнувати який-небудь міст. Або взагалі склад із зерном чи житловий будинок з людьми. Що більше таких ударів, то далі Росія від цивілізації. Від того, що називається цивілізованістю", — заявив глава держави.

У зверненні президент подякував прем'єр-міністру Великої Британії й великому другу України Борису Джонсону за його підтримку України та українських захисників й захисниць. Та нагадав про звернення до парламенту та народу.

Нагадав глава держави і про своє звернення до парламенту й народу Албанії. А також про розмову із президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Також Зеленський поінформував, що поспілкувався із представниками найбільших глобальних компаній — у клубі CEO Wall Street Journal.

"Це дуже впливовий клуб. Три трильйони доларів — це сукупний обіг компаній, чиї керівники у цьому клубі. Про те, як тиснути на Росію заради припинення війни. Про те, як відновлювати Україну після війни разом. Про те, якою може бути післявоєнна модель української економіки. Вважаю, що така економічна дипломатія — одне з найголовніших наших завдань", — сказав він.

Традиційно перед записом звернення президент підписав укази про нагородження героїв. Державними нагородами відзначені 185 військовослужбовців Збройних сил України, з них двоє — посмертно. Ще двом захисникам присвоєно звання Героя України.

Читайте також: Росіяни підсилюються на сході, а ЗСУ ліквідували 60% бригади ворога — дані Генштабу на 69-й день війни

Прямий ефір