Загостренням на Донбасі РФ схилятиме Україну до прямих перемовин із "Л/ДНР" — думка Гармаша

Сергій Гармаш. Фото: kanaldom.tv

Зараз можна прогнозувати серйозне загострення на лінії дотику, за допомогою якого Росія спробує схилити Україну до прямих перемовин із представниками так званих "ЛНР" та "ДНР". Таку думку в програмі "Топшоу" телеканалу "Дом" висловив журналіст, представник окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) у складі української делегації у Трьохсторонній контактній групі (ТКГ) Сергій Гармаш.

На окупованій території Донбасу незаконні збройні формування (НЗФ) проводять примусову мобілізацію населення.

"Донбас (окупована частина, — ред.) завмер у тривожному очікуванні. І ми розуміємо, що коли чоловіків хапають на вулицях, кудись відвозять, вручають їм повістки, то це не вселяє оптимізму ні в кого. Ось буквально вчора (21 лютого, — ред.) — шахта "Комсомолець Донбасу" (місто Крестівка, раніше — Кіровське, — ред.), одна з небагатьох працюючих шахт. Просто приїхали, 50% зміни підняли на поверхню, вручили повістки майже 2 тисячам людей і зобов'язали з'явитися до військкомату до півночі. Тому дуже серйозні побоювання у людей. Люди переживають, багато хто збирається виїхати, багато хто — вже виїжджає", — уточнив він.

Громадяни України в ОРДЛО налякані тим, що відбувається. А тим часом російські війська вже займають свої позиції на окупованій території Донбасу.

"Я би не сказав, що там таке велике піднесення [після визнання Путіним "Л/ДНР"]. Тому що всім зрозуміло, що це просто так не закінчиться. І ось Путін уже заявив, що Україні доведеться врегулювати територіальний конфлікт на прямих перемовинах із "ДНР", "ЛНР." Відповідно, цей конфлікт уже запрограмований. Відповідно, вже там є російські війська. Сьогодні (22 лютого, — ред.) "депутат" так званої "народної ради ДНР" на телекамери казав про те, що російські війська вже там є. І вони вже займають бойові позиції", — продовжив Гармаш.

На його думку, це віщує серйозне загострення на Донбасі з метою схилити Україну до прямих перемовин із представниками так званих "ЛНР" та "ДНР".

"Про що це говорить? Що на нас чекає справді серйозне загострення на Донбасі. Метою якого щонайменше буде змусити нас все-таки піти на перемовини з "ДНР" та "ЛНР", тобто вже не з ОРДЛО. І на перемовини вже не за умовами входження їх до України, а за умовами фактично миру", — вважає Гармаш.

Крім того, у мобілізації мирного населення є ризики не тільки для життя людей, яких змушують воювати. Якщо передові позиції займуть примусово мобілізовані місцеві жителі, це може ускладнити процес накладення санкцій на Росію.

"Якщо російські "миротворці" туди увійдуть, то вони, напевно, стоятимуть позаду, здійснюватимуть прикриття тилу, забезпечуватимуть безпеку у разі контрнаступу української армії. А воюватимуть ось ті, мобілізовані. У чому небезпеку цього я бачу. Тому що наші західні партнери можуть не помітити там російських військ, того самого російського солдата, який перейшов кордон України, і не накласти ось ті пекельні санкції, які можуть вплинути на Путіна", — пояснив він.

Але навіть введені санкції можуть не дати потрібного результату, оскільки мета Кремля — не дестабілізація на Донбасі, а руйнація України чи контроль над нею.

"Бо на Донбасі він не досягне своєї мети. Бо мета Путіна — це або руйнація Української держави, або отримання контролю над Українською державою. Те, що відбувається на Донбасі зараз, і що відбуватиметься, — це лише інструмент досягнення цієї мети. Це не мета Путіна. І нам треба розуміти це, і готуватися до цього", — переконаний Гармаш.

У переговорному процесі Україні доведеться знову апелювати до західних партнерів.

"Передусім, напевно, до "нормандської четвірки". Оскільки, на жаль, на міжнародних вагах ми поки що не рівноважні з Російською Федерацією. Нам все одно доведеться спиратися на підтримку Заходу, і через це нам доведеться рахуватися з думкою Заходу, думкою про те, як нам урегулювати цей конфлікт, який буде", — підсумував Гармаш.

Читайте також: Вперше за мою каденцію окупаційні війська почали застосовувати "Гради", — голова Луганської ОДА

Нагадаємо, ситуація на лінії дотику на Донбасі залишається напруженою. Незаконні збройні формування гатять переважно із забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Читайте також: Після обстрілу "Градами" Луганську ТЕС відновити нереально, — Гайдай

Прямий ефір