А поруч живуть олені та лисиці: садибу відомого поміщика відреставрували на Донеччині (ВІДЕО)

Садиба Бантиша. Скріншот відео: kanaldom.tv

У Донецькій області завершилася реставрація однієї з найстаріших споруд регіону. Садиба сім'ї поміщиків молдавського походження була збудована у ХІХ столітті. Майже за дві сотні років її жодного разу не ремонтували. Реставрація історичного особняка розпочалася три роки тому у межах програми "Велике будівництво", інформує кореспондент телеканалу "Дом".

Садиба Бантиша — одне з чотирьох володінь знаменитого громадського діяча і землевласника Василя Бантиша, що збереглися на території України. Її збудували наприкінці XIX століття і не реставрували всі ці роки.

У панському особняку, на думку істориків, любила відпочивати сім'я землевласника молдавського походження. У 70-ті роки минулого століття будівлю використовували як дитячий будинок, а після розпаду Радянського Союзу садиба тривалий час була занедбаною.

"За ці кілька років, які тривала реконструкція цієї будівлі, максимально наблизилися до того зовнішнього вигляду, який був раніше", — констатує директор Регіонального ландшафтного парку "Краматорський" Євген Скляров.

Реставрували садибу у межах президентської програми "Велике будівництво". За кошти обласного бюджету облагородили фасад будинку та територію навколо.

Оновлений особняк став родзинкою ландшафтного парку "Краматорський". Сюди щороку на екскурсію приїжджають тисячі туристів. Окрім історичної садиби у парку облаштовані зони для відпочинку та вольєрний комплекс із тваринами.

Олень на прізвисько Михайло — один з мешканців ландшафтного парку. Тут він вже близько року. Його від браконьєрів урятували зоозахисники.

І таких врятованих тварин тут понад десяток. Працівникам парку неодноразово доводилося виходжувати звірів, що потрапили в капкан.

"От лисиця до нас потрапила півтора року тому, і ми її врятували. Вона була в дуже важкому стані — заплуталася в сітці й практично ми її витягла з того світу. Зараз вона живе у нас. На сьогодні з лисицею все добре — годуємо, дбаємо", — розповідає Скляров.

Через територію парку площею понад 2 тис. га проходять туристичні маршрути Донецької області. З популярних — Білокузьмінівські крейдяні гори та Пчолкінські скам'янілі дерева. Наприкінці минулого року парк став фіналістом Щорічного всеукраїнського конкурсу Ukraine Tourism Awаrds, де посів друге місце як найкращий природний парк України.

Читайте також: Підсумки 7 січня: ситуація на Донбасі, річниця катастрофи українського "Боїнга" та блокування КПВВ (ВІДЕО)

Прямий ефір