Ситуація з COVID-19 у Криму критична, а окупанти примушують жителів щепитися російськими вакцинами, — Офіс омбудсмана

Иллюстративное фото: pixabay.com

У тимчасово окупованому Росією Криму протягом останніх тижнів показники захворюваності, госпіталізації та смертей, спричинені COVID-19, стали критичними. Про це сьогодні, 18 жовтня, повідомляє пресслужба Офісу омбудсмана України, інформує "Дом".

Місця для госпіталізації хворих на коронавірус заповнені на 95%.

За інформацією Офісу омбудсмана, жителі півострова позбавлені можливості отримати своєчасну та належну медичну допомогу та вимушені лікуватися самостійно в домашніх умовах.

"Разом із цим окупаційна влада здійснює тиск на жителів півострова та працівників установ і організацій щодо обов’язкового щеплення російськими вакцинами, які не схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я. З метою отримання документа, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації від COVID-19, внесених ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, жителі тимчасово окупованого Криму вимушені виїжджати за кордон для проведення щеплення", — йдеться в повідомленні.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова стурбована ситуацією з поширенням COVID-19 на тимчасово окупованій території Криму.

"Омбудсмен наголошує на необхідності посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо можливості вакцинування жителів тимчасово окупованого Криму на підконтрольній уряду території України, зокрема серед громадян, які перетинають лінію розмежування", — резюмується в інформації.

Зазначимо, що минулої доби в окупованому Криму зафіксували близько 600 нових випадків інфікування коронавірусом. Майже половина з них — у Севастополі. Це найбільша цифра з добової кількості заражених за весь час пандемії. Такі дані наводить окупаційна "влада".

Правозахисники та міжнародні організації вважають статистику з окупованого Росією Криму навмисно заниженою. Реальні цифри можуть бути набагато вищими.

Читайте також: Які вакцини найпопулярніші в Україні — аналіз даних МОЗ

Як повідомлялося раніше, в окупованому Криму Росія розпочала незаконний перепис населення. Міністерство закордонних справ України звернулося до міжнародних партнерів із вимогою не визнавати результати цього перепису.

Прямий ефір