"Ставимо рекорди": про нюанси кампанії з вакцинації в Україні говоримо з Олександром Заїкою

Александр Заика (слева). Фото: kanaldom.tv

П'ятий етап вакцинації від коронавірусу стартував в Україні. Тепер отримати щеплення може кожен бажаючий українець, якому понад 18 років. Для цього достатньо записатися через реєстратуру пункту або центру вакцинації. А реєстрація в додатку "Дія" більше не потрібна. Працюватиме й жива черга.

"Ми вакцинуємо вже з 18 років усіх людей. Це вакцини CoronaVac, AstraZeneca. Другою дозою ми вакцинуємо тих, хто пройшов першу вакцинацію Pfizer. І зараз підприємства, які проходили перед цим вакцинацію, ми зараз щеплюємо другою дозою. І з сьогоднішнього дня активно використовуємо Moderna", — розповідає заступник директора Центру первинної медико-санітарної допомоги Подільського району міста Києва Ігор Белущенко.

Нюанси кампанії з вакцинації українців у програмі "На самом деле" телеканалу "Дом" пояснює керівник національної програми імунізації, завідувач відділом стратегії імунізації Центру громадського здоров'я МОЗ України Олександр Заїка.

Ведуча програми — Альона Чорновол.

— Чи всі пріоритетні для вакцинації від COVID-19 категорії громадян України вже отримали вакцину?

— Вакцинація проти COVID-19 в Україні відбувається згідно із дорожньою картою. Дорожня карта — це так званий маршрутизатор. Затверджено наказ МОЗ, відповідно до якого пріоритетні групи вакцинують залежно від доступності вакцин. Є пріоритетні групи медичного ризику, є групи професійного ризику.

Дорожня карта включає в себе 5 етапів. На перших етапах ми вакцинували медиків, які надають допомогу хворим на COVID-19, які працюють у відділеннях екстреної допомоги. Також ми вакцинували військовослужбовців, які захищають кордони нашої країни. Ми вакцинували групи ризику, поступово рухаючись по кожному етапу залежно від доступу до вакцин, які були на той час.

Зараз ми відкриваємо п'ятий етап, і даємо можливість вакцинувати всіх, починаючи від 18 років. Але водночас продовжуємо вакцинувати попередні етапи. І особливо — літніх людей. Тому що від ускладнень COVID-19 хворіють і, на жаль, помирають саме літні люди. Ми продовжуємо робити фокус на пріоритетні групи, які не встигли пройти вакцинацію вчасно.

— У планах з вакцинації були мільйони українців. Але, якщо я не помиляюся, на сьогодні менше ніж 1,5 млн українців отримали дві дози вакцини.

— Національний план — до кінця року плануємо вакцинувати більше половини дорослого населення країни, а до кінця літа зробити 10 млн вакцин. Темпи зростають кожного дня і кожного місяця. У червні ми зробили 1,5 млн щеплень. Це майже у 4 рази більше, ніж у травні. Протягом 21 дня липня ми зробили вже стільки ж щеплень, скільки протягом усього червня.

На попередньому тижні ми ставили такі рекорди — понад 100 тис. щеплень щотижня. У нас є регіони-лідери, є місто Київ, яке вакцинує понад 20 тис. осіб на добу. Є регіони, які вакцинують трохи менше, але вони також охоплюють достатньо людей із пріоритетних груп.

Зараз ми використовуємо кілька майданчиків. Вакцинують у центрах первинної медико-санітарної допомоги, є доступна вакцина CoronaVac. Ми використовуємо механізм центрів вакцинації. А днями міністром охорони здоров'я було підписано розпорядження, відповідно до якого в кожному місті з населенням понад 100 тис. буде створено додатковий центр вакцинації, який працюватиме до семи днів на тиждень, і даватиме можливість доступу до безпечної, ефективної та безкоштовної вакцини проти COVID-19.

— Вакцинують усіх, хто досяг 18-річного віку. Але вже багато інформації про вакцинацію дітей. Чи правдива вона?

— Ми до цього прийдемо трохи пізніше. Зараз вакцинуємо від 18 років і більше, але з обов'язковим фокусом на літніх людей. Ми їх запрошуємо, якщо є можливість, навіть самостійно приводимо своїх літніх батьків, дідусів, бабусь, розповідаємо, де найближчий центр вакцинації, як зручніше записатися.

Що стосується дітей. Щодо вакцини Pfizer внесені зміни до інструкції, й тепер дозволяють цю вакцину вводити дітям від 12 років. Відповідно, відразу ж відреагували й ми в Україні, указом Міністерства охорони здоров'я з початку червня було затверджено нову інструкцію.

Ми зараз не говоримо про те, що потрібно відразу прищеплювати максимальну кількість дітей. Ми говоримо, що дітям від 12 років, схильним до певних ризиків (хронічні, важкі онкологічні захворювання), які потребують захисту проти COVID-19, тому що саме він може спровокувати та обтяжити цей анамнез, або мають необхідність виїзду за кордон (на змагання, навчання), — ми даємо також доступ до вакцини Pfizer.

— Якщо людина йде до центру вакцинації, а їй кажуть: "Немає вакцини для вас", то куди далі звернутися? Чи є такі випадки?

— Якщо є такі випадки, їх обов'язково треба фіксувати, потрібно звертатися до контактцентру Міністерства охорони здоров'я. На сьогодні я вам не надам такої інформації, тому що ми її не маємо. Але таких відмов дуже мало, або вони взагалі відсутні. Якщо ж вони є — будь ласка, звертайтеся, давайте розбиратися конкретно з кожним випадком.

Відмовляти не повинні, тому що вакцинація добровільна та безкоштовна. Звертайтеся до зручного вам ресурсу, до центру вакцинації населення, до центру первинної медико-санітарної допомоги, до свого сімейного лікаря.

У нас зараз доступні чотири вакцини. AstraZeneca зараз використовується для другого щеплення. CoronaVac також доступна. Pfizer — інтервал щеплень у 21 день, Moderna — 28 днів.

— Внутрішньо переміщені особи можуть знайти центр, де їм зручно зробити вакцину. А куди звертатися українцям, які проживають на непідконтрольних територіях? Чи є центри вакцинації неподалік від контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ)? Що для цього потрібно мати при собі?

— Це дуже хороше запитання, спасибі за нього. Ці алгоритми також прописані у дорожній карті. Ми на постійному зв'язку з прикордонними територіями, на лінії розмежування, ми знаємо, яким способом прищеплювати всіх українців, незалежно від того, на якій території вони перебувають.

Якщо українці перебувають на непідконтрольній території, недалеко від КПВВ є пункти безкоштовних щеплень — у Донецькій, Луганській, Херсонській областях. При собі необхідно мати паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, щоб лікар міг зробити щеплення і внести до електронних систем охорони здоров'я. З можливістю повідомити надалі про необхідність здійснення другого щеплення. Тому вакцинуйтеся та будьте здорові незалежно від того, на якій території ви перебуваєте.

Прямий ефір