День скорботи і вшанування пам'яті жертв — які втрати понесла Україна у Другій світовій війні (ВІДЕО)

Иллюстративное фото: president.gov.ua

Сьогодні, 22 червня, в Україні — День скорботи і вшанування пам'яті жертв Другої світової війни. 22 червня 1941 року нацистська Німеччина вторглася на територію України, яка була частиною Радянського Союзу. За роки війни Україна зазнала найбільших людських втрат серед усіх держав світу, повідомляє "Дом".

За оцінками експертів, під час Другої світової війни загинуло від 8 до 10 млн українців, було повністю зруйновано і знищено 700 міст і 28 тис. сіл.

Рівно 80 років тому одна страшна фраза назавжди змінила життя мільйонів:

"Сьогодні, о 4 годині ранку, без жодного оголошення війни, Німецькі збройні сили атакували кордони Радянського Союзу".

До України прийшла війна.

"Якщо говорити про Київ, то 22 червня вже вранці були перші жертви в результаті бомбардувань. За повідомленнями спецслужб, близько 50 осіб постраждали ще вранці цього дня, 16 загинули — це були працівники аеропорту "Жуляни" і жителі села Жуляни", — розповіла старша наукова співробітниця Інституту історії України Національної академії наук України Тетяна Пастушенко.

Офіційна кількість загиблих змінювалася неодноразово. Інформація про реальні втрати серед українців у складі Радянської армії була засекречена. Навіть той факт, що прапор перемоги над Рейхстагом 1945 року піднімав українець Олексій Берест, переховувався довгий час.

Про те, що українців не помічають як націю, що зазнала чи не найбільших жертв в тій війні, заявив раніше і посол України в Німеччині Андрій Мельник. Він обурився тим фактом, що президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр виступив з промовою під час вшанування пам'яті жертв війни в музеї, який називається германо-російським. Бойкотували цей меморіальний захід також дипломати з Литви, Латвії та Естонії.

"7 млн осіб були призовниками з України і з них майже 4 млн загинули. Україна двічі зазнала вогняного валу війни. По-перше, це відбувалося у 1941-42 роках, коли відбувалася оборона території колишнього Радянського Союзу. По-друге, коли очищалася територія України від нацистів з боку Червоної армії, і відповідно роки окупації", — розповів завідувач сектором з питань національно-патріотичного виховання Національного музею історії України у Другій світовій війні Олександр Очеретин.

Активні бойові дії на території України між нацистською Німеччиною і Радянським Союзом в цілому тривали 40 місяців. Наслідки для України були жахливими: загибель як мінімум 8 млн українців, демографічний перекіс у співвідношенні чоловіків і жінок, повністю зруйновані протягом 3 років окупації міста і села.

"Після Другої світової війни ми бачимо таке виразне співвідношення — демографічний перекіс 100 до 75. І практично зараз, коли Росія почала війну проти України, цей перекіс не вирівняний. Якщо брати Росію, то тільки 3% з її території потрапили під окупацію, і вони не були такий тривалий час в окупації як Україна. Тому Україна дійсно дуже постраждала", — прокоментувала кандидатка історичних наук, співробітниця Українського інституту національної пам'яті Вікторія Яременко.

Однак і 1945 рік не став кінцем кошмару для українців. Одразу ж після підписання капітуляції Німеччиною почалися репресії і вбивства в усіх республіках колишнього СРСР. Закінчилися вони тільки зі смертю Сталіна.

Родичі тих українців, хто так і не повернувся з тієї війни, донині шукають інформацію про близьких — в архівах, музеях і на онлайн платформах пошукових груп волонтерів.

Сьогодні опівдні вся Україна завмерла в хвилині мовчання в пам'ять про жертви.

Президент України Володимир Зеленський поклав квіти до Меморіалу Вічної Слави, де поховані воїни, які захищали Україну в роки Другої світової війни.

Читайте також: Підсумки 22 червня: День скорботи і вшанування пам'яті, "Здорова Україна" і пилова буря (ВІДЕО)

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель зателефонувала Зеленському з нагоди 80-річчя нападу Німеччини на Радянський Союз. У розмові вона підкреслила, що злочини, в результаті яких загинули мільйони людей в Україні, в Росії, Білорусі та інших колишніх Радянських республіках, ніколи не будуть забуті. Глави держав обмінялися запрошеннями. Володимир Зеленський підтвердив свій візит до Берліна 12 липня.

Читайте також: "Вражає, сильно і страшно": президент відвідав музей історії України у Другій світовій війні (ФОТО)

Медіа-партнери
Прямий ефір