Як вчасно виявити рак: "Утро Дома" з хірургами-онкологами

Хирурги-онкологи Александр Стаховский и Юрий Кондрацкий. Фото: kanaldom.tv

В Україні близько 140 тис. людей щорічно дізнаються, що у них є онкозахворювання. У понад 20% рак виявляють на пізніх стадіях, коли хвороба невиліковна.

Чому за останній рік було виявлено на 30% менше хворих, і як можна запобігти раку — розповіли кандидати медичних наук, хірурги-онкологи Юрій Кондрацький і Олександр Стаховський в ефірі програми "Утро Дома".

Ведучі — Костянтин Октябрський і Анастасія Касілова.

— Ви створили ролик, який закликає проводити щорічні обстеження для виявлення раку на ранніх стадіях. Як з’явилася ідея створення цього ролика?

Юрій Кондрацький: Як професіонали, ми щорічно переглядаємо статистики про кількість хворих на рак. І побачивши статистику за 2019-2020 рік, ми зрозуміли, що випадків захворювання онкологією стало на 30% менше. Теоретично ми повинні були б порадіти цій цифрі. Насправді, реальність така, що просто люди з початковими стадіями не прийшли на обстеження, не прийшли до лікаря, і скоріш за все, ми будемо їх чекати в цьому році вже з запущеними стадіями, або загиблими.

— Чому так відбувається?

Олександр Стаховський: Типова відповідь: "Навіщо мені йти до лікаря, якщо у мене все добре?" У мене є пацієнти, яких я прооперував, у яких є вже діагноз. Через три роки вони дзвонять і кажуть: "Ми в тому році не приїхали, перепрошуємо". Питаю: "А чому не приїхали?" У відповідь: "Як? У нас же коронавірус!" Що вже говорити про людей, які не знають про діагноз.

— Можливо, людей стримує фінансова сторона питання?

Юрій Кондрацький: Завдяки реформі та системі сімейних лікарів, які вже працюють три роки, насправді, більшість необхідних досліджень дійсно безкоштовні.

— Тобто я можу прийти до сімейного лікаря, навіть якщо мене нічого не турбує, і пройти обстеження?

Юрій Кондрацький: Так. Ті обстеження, які входять до державної програми, є безкоштовними.

— Ваш ролик — це ваша ініціатива?

Юрій Кондрацький: Є ще Андрій Безносенко. Це третій співзасновник нашого онкохабу. Власне, ідея була його — піти до медіа і говорити про це.

Олександр Стаховський: У цьому ролику було задіяно величезну кількість людей — від сценаристів до гримерів — більшість з яких працювали на волонтерських засадах, розуміючи глибоку ідею цього ролика.

— У ньому взяли участь Яніна Соколова, Алла Мазур, Валерій Харчишин. Швидко вдалося з ними домовитися?

Олександр Стаховський: Вони відразу відгукнулися з позитивом. Соколова у зв’язці з Харчишиним. Їм так простіше. Мазур відразу ж була безвідмовна на прохання.

— Як коронавірус впливає на онкозахворювання?

Юрій Кондрацький: У онкологічних пацієнтів це велика проблема. Тому що раніше буде виявлено коронавірус і що раніше почнеться лікування, то легше потім буде подальше життя.

— Як проходить лікування під час пандемії?

Юрій Кондрацький: У кожного приїжджого в онкоцентр пацієнта є тест на коронавірус, який дійсний 72 години до госпіталізації. Таким чином у нас відбувається відсіювання пацієнтів, які захворіли.

За рік роботи у нас було всього два пацієнта, яких я знаю, хворі на коронавірус у відділенні, де були проблеми. Відділення закривалися після цього на два тижні.

— Що потрібно робити, щоб запобігти раку?

Юрій Кондрацький: Перше — любити себе.

Олександр Стаховський: Правильно харчуватися. Спортом займатися.

Юрій Кондрацький: Спортом, фізичною культурою — згоден.

Олександр Стаховський: У онкології є чіткі взаємозв’язки, наприклад, із зайвою вагою. Є зв’язок між підвищеною вагою і частотою захворювання.

— Які обстеження потрібно проходити щорічно?

Юрій Кондрацький: У нас дві найбільш частих причини загибелі українців. Це серцево-судинні захворювання і онкологія. Тому, по-перше, дружіть із сімейним лікарем. Це 100%. Тому що навіть він може іноді сказати, що з вами щось не так, дообстежити.

Друге. Мінімальний обсяг обстежень для жінок — це огляд гінеколога, огляд мамолога. При мінімальних скаргах сімейний лікар порекомендує зробити ендоскопію, тобто зондовое дослідження. Для чоловіків обов’язковим є огляд в уролога. І є скринінгпрограма, яка спрямована на виявлення ранніх симптомів раку, але зазвичай її рекомендують робити після 50 років. Курцям років з 20 потрібно проходити низькодозову комп'ютерну томографію.

Прямий ефір