Із зареєстрованих переселенців близько половини живуть на окупованих територіях, — Мінреінтеграції

Инна Драганчук. Фото: minre.gov.ua

Із зареєстрованих в Україні 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на підконтрольній уряду території проживає близько половини. Це істотно полегшує завдання по забезпеченню переселенців житлом. Про це у програмі "На самом деле: Донбасс" в інтерв'ю телеканалу "Дом" розповіли представники державної влади.

"Давайте чесно. Не 1,5 мільйони. Ми говоримо, що у нас офіційно зареєстровані 1,5 млн переселенців. Але з них близько 700-800 тис. все-таки залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях. Тобто, напевно, цифра мінімум в 1,5-2 рази менше. Ми це бачимо і за соціальними виплатами. Ми бачимо рух коштів, який зараз спостерігаємо в Пенсійному фонді", — зазначила заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Драганчук.

Брати участь у державних житлових програмах мають намір не усі переселенці. У більшості з них передусім не вистачає доходів для виплати іпотеки або кредитів, хтось побоюється бюрократичних процедур, інші не наважуються зв'язувати себе грошовими зобов'язаннями на десятки років.

"У нас всього 1 млн 466 тис. офіційно зареєстрованих переселенців. Понад 45% переселенців, згідно з опитуваннями, хочуть брати участь в житлових програмах. Тобто це близько 600 тисяч", — зазначає заступник міністра у справах ветеранів і ВПО (2019 — 2020 рр.) Руслан Калінін.

Повна версія програми: Іпотека під 3% та 7%: розбираємося з експертами у деталях житлових програм для ВПО

Нагадаємо, за останні 7 років держава запустила 6 житлових програм, але всі вони обмежені — грошей в бюджеті на них в повному обсязі не вистачає. Цього року в переселенців з Донбасу і Криму з'явилася нова можливість знайти своє житло. В Україні 17 травня стартувала програма іпотечного кредитування під 3%, а з січня працює програма "Доступна іпотека під 7%".

Читайте також: Іпотека для переселенців під 3%: повні умови нової програми

Прямий ефір