Дітей переселенців приймають до дитячих садків без черги: як це працює в Херсоні (ВІДЕО)

Детсад в Херсоне. Скриншот видео: kanaldom.tv

Дітей внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з лютого приймають в українські дитячі садки в пріоритетному порядку. Сім'ї можуть зареєструвати дитину та вибрати дошкільний заклад для неї онлайн, інформує "Дом".

Асан переїхав із сім'єю з окупованого Криму до Херсона 5 років тому. Розповідає, що з трьома дітьми було непросто орендувати житло. Думав, що також проблематично буде влаштувати малюків до дитячого садка. Але все виявилося набагато простіше.

"Реєстрація в цій онлайнсистемі в нас пройшла дуже швидко, в ній ми могли вказати, що є переселенцями. І завдяки цьому ми потрапляли в окрему чергу. Знову ж таки, якби було багато переселенців, то могли й не взяти, але нам пощастило. У нас до дитячого садка взяли й доньку, й сина", — говорить Асан.

У Херсоні дітей ВПО приймають до дошкільних установ без черги ще з 2015 року.

У дитячому садку №67 — п'ятеро дітей, чиї сім'ї переїхали до Херсона з Луганська та Криму. В установі малюки тричі на день харчуються безкоштовно.

"Зараз у нас існує невелика черга до дитячого садка, але якщо до нас приходить дитина, яка має статус переселенця, то вона стає першою у черзі, першою серед пільговиків, і вона зараховується на пільгових умовах. Це було зроблено для того, щоби допомогти сім'ям переселенців", — розповідає директор дитячого садка №67 у Херсоні Анна Чорна.

Цього року діти внутрішньо переміщених осіб офіційно отримали право на першочергове зарахування до дошкільних установ.

"Для цього, коли батьки приходять в дошкільний заклад, надають довідку з Управління праці та соціального захисту — оригінал довідки надається. І, відповідно, видається наказ керівником установи, і дітей звільняють від плати за харчування на 100%", — пояснює головний спеціаліст відділу дошкільної освіти Управління освіти Херсонської міської ради Ольга Солдат.

Сім'ї можуть зареєструвати дитину та вибрати садок для неї онлайн — на сайті управління освіти місцевої ради. Батьки заповнюють поля, зазначають наявність пільг, обирають групу в формі реєстрації дитини — і вже бачать себе в черзі.

Як зазначив координатор Південноукраїнського офісу громадської ініціативи "КримSOS" Олексій Тільненко, проблема була та залишається — як у сімей переселенців, так і в інших сімей — з дітьми, які вимагають особливого підходу до освітнього процесу. Наприклад, це стосується дітей з порушеннями опорно-рухового апарату та мовного розвитку. Проблема пов'язана з тим, що подібних установ дуже мало, і черга туди досить велика.

В цілому ж херсонські дитячі садки сьогодні відвідують майже 130 дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб.