Українське іномовлення у 2023 році: зміцнення мережі мовлення, зростання переглядів за кордоном, нові майданчики, знакові прем'єри 

У 2023 році ДП "МПІУ" (FREEДОМ, "Дім", UATV English, UATV Arabic, UATV Español, The Gaze) розширило та зміцнило мережу мовлення за кордоном, запустило два нові бренди та  понад два десятки прем'єрних проєктів, транслювало 7900 годин прем'єрного контенту різними мовами. Кількість переглядів на YouTube-майданчиках ДП "МПІУ" за рік становила 673 млн, кількість нових підписників — 890 тисяч.

У 2023 році пріоритетними задачами для українського державного іномовлення на всіх майданчиках ДП "МПІУ" були: 

  • поширення українських наративів й утвердження суб'єктності Української держави у світовому медіапросторі; 
  • оперативне та системне донесення інформації про війну Росії проти України та її геноцидну сутність до різних цільових аудиторій за кордоном; 
  • комунікація України як самобутньої європейської держави, що б'ється не лише за право на життя та свободу своїх громадян, а й за безпеку та основні цінності демократичного світу, і має високий потенціал стійкості та відновлення; 
  • протидія антиукраїнським міфам російської пропаганди; 
  • популяризація України, її ціннісних пріоритетів, багатонаціональної культури та історії як органічної складової західної цивілізації.

Протягом минулого року, в реаліях зниження медійної уваги до України у світі та посиленні російської пропаганди, канали ДП "МПІУ" зберегли високі показники переглядів за кордоном і увагу різних цільових аудиторій. Зокрема, в YouTube контент українського іномовлення на майданчиках ДП "МПІУ"* у 2023 році переглянули 673 млн разів, при цьому загальна кількість переглядів, станом на грудень 2023 року, була 1,5 млрд. Кількість підписників зросла на 890 тисяч — до 2,5 млн**. 

Також на майданчиках FREEДОМ, "Дім", UATV English, UATV Arabic, UATV Españoln та The Gaze ДП "МПІУ" показало 7900 годин прем'єрного продукту українською, російською, англійською, іспанською та арабською мовами. У 2023 році вийшло понад два десятка прем'єр, серед них: "Я не забуду", "Код ідентичності", "Сокровища нации", "From the Heart of Europe", "Чорнобиль 2022", "Блокпост шоу", "Деколонизация", "Наше время", "Лютий довжиною в рік", "Hidden Angle", "Сестри", "ЄвроGames", "Діло буде", "Мріяти не шкідливо", "Weapons of War", "Паперове місто. Херсон за рік після звільнення", "Дім там, де ти", "Україна поетична" та інші.

"Важливо, що у 2023 році  іномовлення зберегло й зміцнило увагу іноземних глядачів до України, яку ми отримали в 2022 році через таку страшну подію, як повномасштабне вторгнення Росії. Діджитал-майданчики всіх наших брендів показали високий приріст підписників та переглядів, насамперед, за рахунок іноземної аудиторії. ДП "МПІУ" зміцнилось інституційно, ми запустили два нові медіа — англомовну платформу The Gaze та іспаномовний YouTube-канал UATV.Español. Показали майже вісім тисяч годин прем'єрного контенту і понад два десятки нових проєктів. Також минулого року ми розширили мережу міжнародної дистрибуції телеканалу FREEДОМ, провели велику підготовчу роботу зі створення такої мережі для каналу "Дім". У 2024 році вже маємо тут перші відчутні результати. Серед пріоритетів іномовлення у поточному році розширення мовної лінійки наших брендів, зміцнення уваги закордонної аудиторії до України не лише в контексті розв'язаної Росією війни, зокрема посилення тем та запуск нових проєктів, які транслюють образ сучасної України як самобутньої багатонаціональної європейської держави з багатою історією та культурою" — говорить генеральна директорка ДП "МПІУ"  Юлія Островська.

У 2023 році найвищі показники переглядів з-поміж медіабрендів іномовлення отримав канал FREEДОМ, який звертається до понад 200 мільйонів російськомовних людей по всьому світу. Минулого року кількість підписників YouTube-каналу FREEДОМ, базового диджитал-майданчика телеканалу, перетнула 1 мільйон. YouTube-канал FREEДОМ першим із YouTube-каналів українських державних та суспільних мовників отримав "Золоту кнопку".

Загалом кількість підписників YouTube-каналів ДП "МПІУ" FREEДОМ та FREEДОМ.LIVE у 2023 році перевищила 1,7 млн(+ 667 тисяч за рік), а загальна кількість переглядів — 1,1 млрд, з них 552 млн у 2023 році. Протягом року зросла частка YouTube-переглядів з-за кордону — до 91,8% у грудні, з РФ — до 61%. Топ країн за переглядами у YouTube у 2023 році: Росія, Казахстан, Узбекистан, Білорусь, Німеччина. Топ міст — Москва, Санкт-Петербург, Краснодар, Єкатеринбург, Нижній Новгород. Водночас у жовтні, коли FREEДОМ  приділив значну увагу висвітленню боротьби Ізраїлю з ХАМАС та питанням партнерства Росії з терористичними режимами, до топ країн за переглядами в YouTube вперше потрапив Ізраїль.

За два роки в ефірі FREEДОМ став ключовим україноцентричним телеканалом російською мовою для іноземної аудиторії. У перші дні повномасштабного вторгнення FREEДОМ вийшов в ефір у форматі інформаційного марафону, який залишається його базовим продуктом. Водночас у  2023 році ДП "МПІУ" посилило програмне наповнення FREEДОМ лінійками аналітичних, документальних, публіцистичних проєктів власного виробництва. В ефір вийшла низка прем'єр, які фокусуються на подіях і явищах, що можуть сприяти трансформаційним процесам в Росії, розпаду імперії та деколонізації її корінних народів. Серед таких проєктів "Скарби нації", "Народ", "Деколонізація", "Кризи Росії". В топ міст за переглядами цих проєктів потрапляють Грозний, Махачкала, Уфа, Алмати, Казань. 

Високі показники переглядів отримують випуски, присвячені історичній долі народів Кавказу, зокрема Чечні та Дагестанутатар і башкирів. У 2023 році команда FREEДОМ посилила увагу до українських пунктів міжнародного порядку денного, міцності міжнародної коаліції на підтримку України та протидії російським наративам. Також FREEДОМ адаптував російською мовою і транслював різні резонансні розслідування та документальні проєкти. Приміром, розслідування журналістів The Kyiv Independent "Діти для Путіна"про викрадення українських дітей з Маріуполя та "Діти, які вже ніколи"про системне й зумисне вбивство російськими окупантами українських дітей.

За 2023 рік відео каналу FREEДОМ неодноразово потрапляло у тренди російського, казахстанського, естонського, латвійського та білоруського сегментів YouTube. Серед тем, що викликали найбільший інтерес російськомовної аудиторії за кордоном: заяви та звернення президента України Володимира Зеленського і події за його участю; матеріали, що стосувались міжнародних подій та підтримки України світом; правда про втрати російської армії в Україні та інформація, як росіяни можуть уникнути мобілізації; новини про стан справ на фронті; висвітлення рейдів РДК та ЛСР в Бєлгородській області РФ та заколоту Євгена Пригожина; інформація про наслідки ракетних обстрілів росіянами мирного населення. 

Найбільш популярним відео на YouTube-каналах FREEДОМ і FREEДОМ.LIVE 2023 року стало емоційне висловлювання ветерана Другої світової про війну, яку Росія розв'язала проти України "Путіна треба повісити і кінчити. Це геноцид". Загалом на двох каналах глядачі подивились його понад 8,5 млн разів, понад 90% переглядів — з-за кордону. Це ж відео отримало високі перегляди на каналі UATV.English 245 тисяч, найбільше зі США — 18,1%, Великої Британії — 12,9, Німеччини — 7,1%.

У 2022 році, на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке шокувало демократичний світ, стрімко збільшилась мережа покриття FREEДОМ: кількість супутників зросла з 2 до 6, а кількість країн, де канал присутній у кабельних, ОТТ та IPTV мережах — з 24 до 44. У 2023 році  робота була зосереджена на розширенні та зміцненні цієї мережі. За рік ДП "МПІУ" уклало угоди щодо трансляції FREEДОМ з майже сорока компаніями в 11 європейських країнах, серед яких Словаччина, Данія, Молдова, Норвегія, Грузія, Болгарія, Португалія, країни Балтії.

Для каналу "Дім" 2023-й рік став першим роком, протягом якого канал повністю мовив в оновленому форматі. Перезапуск каналу українською мовою відбувся у вересні 2022-го. Тоді ж в ефір вийшло кілька успішних прем'єр, серед них: "Дочекаюсь" з Лілею Ребрик, "Тихий вечір" з Оленою Кравець, "Точка опори" зі Світланою Леонтьєвою, "Ранок Вдома", #Муз_оборона, "Коло спорту" та інші. У 2023 році команда каналу запустила прем'єрні лінійки "Я не забуду" з Іриною Хоменко, "Блокпост шоу" з Володимиром Шумком, "Код ідентичності" зі Світланою Леонтьєвою та інші. 

У червні YouTube-канал "Дому" зібрав перші 100 тисяч підписників і отримав "Срібну кнопку".  До кінця 2023 року кількість підписників досягла 180 тисяч (+141 тисяч), кількість переглядів — 85 млн (75,5 млн — у 2023 році). Серед найпопулярніших у 2023 році відео з проєктів "Дочекаюсь", "Я  не забуду", "Тихий вечір з Оленою Кравець", #Муз_оборона: зустріч мами зі старшим сином через рік розлуки; зворушливий момент, як батько-військовий вперше тримає на руках новонароджену донечку; історія незламної україночки, тато якої загинув на фронті і яка вже зібрала кошти на кілька авто для ЗСУ; історія мами, яка шукає загиблого сина

У 2024 році в ефірі телеканалу "Дім" теж заплановано низку прем'єр нових проєктів, серіалів та фільмів. Ключовим завданням на 2024 рік для каналу "Дім" є розвиток міжнародної мережі дистрибуції. У лютому-березні поточного року "Дім" вже розпочав мовлення через супутник Hot Bird 13G, став доступний в мережах кількох міжнародних та національних ОТТ, IPTV та кабельних  операторів — Kartina.TV, Tivùsat, Gonet.TV, Etisalat, що стало можливим завдяки підготовчій роботі, проведеній у 2023 році.

У 2023 році YouTube-канал UATV.English залишався перевіреним джерелом інформації про війну Росії проти України та інші знакові події в Україні для англомовної аудиторії за кордоном. Пік зростання показників  UATV.English припав на 2022 рік: +300 тисяч підписників, +208 млн переглядів. У 2023 році канал утримував інтерес англомовної аудиторії до подій в Україні: кількість підписників досягла 410 тисяч (+70 тисяч за рік), кількість переглядів — 273 млн. (+52 млн у 2023 році). Найвище охоплення у YouTube-канал UATV.English має в країнах, які є ключовими союзниками України. До першої п'ятірки країн за переглядами у 2023 році увійшли Сполучені Штати Америки (27,9%), Велика Британія (12,8%), Канада (8,3%), Австралія (4,9%), перегляди з України становили менше 1% (0,7%).

Редакція "UATV English" готує щоденні оперативні новини про війну Росії проти України та інші найбільш резонансні події. У 2023 році канал запустив прямі трансляції зі студії в Києві "From the Heart of Europe" з Анною Нитченко та проєкт "Weapons of War" про зброю, яка допомагає українцям захищатися. На каналі виходять ексклюзивні спецрепортажі кореспондентів українського іномовлення з гарячих точок війни; добірки інтерв'ю; інформаційний підсумки дня і тижня "Wrap-up";заяви та звернення президента України. Увагу глядачів "UATV English" привертають новини про події на фронті та західне озброєння, заяви та зізнання російських військовополонених, спеціальні репортажі, присвячені протидії російській пропаганді, проєкти про деколонізацію народів РФ, зокрема англомовна версія програми "Народ" ("The Nation"). 2,5 млн. переглядів на YouTube-каналі UATV.English у 2023 році отримало відео прощання іспанських солдатів, з українськими побратимами, які завершили навчання в Іспанії і вирушали додому, з них 15,1% — зі США, 9,8 — з Великої Британії, 9,5% — з Німеччини.

У 2024 "UATV English" планує розширити лінійку власного виробництва. Вже підписаний меморандум про співпрацю з ТРО-МЕДІА, щоб ще детальніше знайомити аудиторію із військовою ситуацією в Україні та небезпеками з боку Росії для інших країн Європи.

Робота YouTube-каналу українського іномовлення UATV.Arabic протягом року була сфокусована на інформуванні арабомовних глядачів про загарбницьку сутність війни Росії проти України. У 2023 році канал отримав 3,5 млн. переглядів, загальна кількість — 195 тисяч (+10 646 у 2023 році). Основна аудиторія каналу сконцентрована в таких країнах: Алжир (16,9%), Ірак (11,3%) Мароко (8,9%). Популярною також є сторінка арабського каналу у соціальній мережі Facebook: 275 тисяч підписників, понад 10 млн охоплення, 18 млн переглядів. Основна аудиторія Facebook. Arabic з наступних країн: Алжир (18,6%), Ірак (13,1%) Мароко (12,6%).

У 2023 році українське іномовлення запустило два нові медіабренди — англомовний диджитал-портал The Gaze та іспаномовний YouTube-канал UATV Español.

The Gaze стартував 2 червня 2023 року. Нове англомовне медіа об'єднало сайт та діджитал-платформи в YouTube, Facebook та Х. Його завдання полягає в тому, щоб знайомити західну аудиторію з феноменом країн Нової Європи та України як її складової, створювати інформаційний простір, в якому українські наративи, герої, історії органічно представлені через теми цікаві та зрозумілі жителям англомовних країн. Диджитал-платформа The Gaze складається з трьох ключових блоків: стрічки новин, аналітики та відео. У 2023 році на The Gaze, зокрема, вийшли політичне токшоу "Talk For More" з Генрі Кіном і "Talk For More. Live" з Кароліною Ашіон; лялькове шоу новин "Hidden Angle" з ведучим качкою Mr Quack; кулінарне шоу "Chefs Next Door"; сатиричний проєкт на межі між реальною політикою та абсурдом "European Edge", який надав Такеру Карлсону титул "Ідіот тижня" задовго до інтерв'ю скандального американського блогера з російським диктатором; історичний проєкт "Shunned History", який спростовує антинаукові міфи, фейки і стереотипи як про європейські країни, так і про Україну та українців.

За пів року роботи YouTube-канал The Gaze отримав 22 тисяч підписників та понад 3,5 млн переглядів. У 2023 році частка аудиторії з Великої Британії становила 73%, з Ірландії — 11,7%, зі США — 4,1%. Найпопулярнішим відео став один з випусків лялькового розважального шоу новин "Hidden Angle", в якому в сатиричному тоні йшлося про Ілона Маска та його дзвінок Путіну. Зараз команда The Gaze працює над кількома прем'єрами і значним оновленням лінійки виробництва.

У вересні стартував іспаномовний YouTube-канал UATV Español, розрахований, у першу чергу, на аудиторію країн Латинської Америки, в яких продовжують активно працювати федеральні російські телеканали. За чотири місяці 2023 року контент каналу переглянули майже мільйон разів (станом на березень 2024 року — 1,7 млн переглядів), більшість з яких були з Еквадору — 26%, Аргентини — 21,9%, Венесуели — 21,8%. Статистика переглядів UATV Español показує інтерес іспаномовних глядачів до особистих історій захисників України з Латинської Америки, до сюжетів, що висвітлюють питання озброєння української армії, міжнародної допомоги та підтримки Україні. Вже на старті проєкту контентне наповнення UATV Español складалось як із адаптованих інформаційних матеріалів інших каналів ДП "МПІУ", так і з унікального контенту, орієнтованого на іспаномовну аудиторію. 

У планах на 2024 рік — збільшення частки унікального контенту та запуск нових проєктів. У січні-лютому стартувала програма "Cosas en común" з Дариною Ткаченко про українську культуру та історію і точки дотику між Україною та Латинською Америкою, аналітичний проект "Análisis detallado", авторські інтерв'ю.

Для різних медіабрендів ДП "МПІУ" активно розвиває сторінки в соціальних мережах та месенджерах Facebook, Instagram, Telegram, TikTok, X, з урахуванням специфіки цільових аудиторій та програмного наповнення кожного бренду. Кількість сторінок на кінець 2023 року — 35, загальна кількість підписників — понад  4,2 млн.

У 2023 році ДП "МПІУ" повело кілька мистецьких конкурсів, зокрема конкурс проєктів для виробництва художніх телевізійних серіалів, фільмів, телефільмів, документальних фільмів, серіалів та циклів, короткометражних фільмів. Фінансування кіносеріального виробництва, орієнтованого на широку аудиторію, стало відповіддю держави на зростаючий запит українських глядачів на контент сучасної тематики різних жанрів. Воно  було вмотивоване необхідністю зміцнення нашої креативної незалежності і протидії російській пропаганді, яка посилюється і потрапляє в український медіапростір в тому числі через художній продукт, а також потребою в різних форматах підтримки ментального здоров'я українців. 

Переможцями стали відомі виробники української аудіовізуальної індустрії. Було знято 37 проєктів, які відображають реалії українського сьогодення і показують різні сторони життя громадян країни, що воює. З метою зробити цей контент доступним для якнайширшого кола українців, наприкінці року ДП "МПІУ" запросило телеканали, ОТТ-платформи, дистриб'юторські компанії долучитися до співпраці з його поширення. Від початку 2024 року вже відбулось кілька прем'єр в ефірі різних українських телеканалів, а також в ефірі і на діджитал-майданчиках телеканалу "Дім". Першою прем'єрою стала лірична комедія "Новорічна шкереберть" з Андрієм Ісаєнком, Анастасією Цимбалару та Остапом Ступкою в головних ролях. На YouTube-каналі "Дому" серіал вже переглянули понад 2,5 млн разів, кілька днів він був на першому місці в трендах українського YouTube.

Протягом 2023 року ДП "МПІУ" започаткувало низку гуманітарних ініціатив, заходів, інформаційних кампаній, спрямованих на зміцнення стійкості суспільства під час війни, взаємодопомогу у скрутних обставинах, підтримку українських захисників, порятунок українських дітей. На майданчиках FREEДОМ реалізуються кілька інформаційних кампаній, орієнтованих на підтримку громадян України, які живуть на тимчасово окупованих територіях, а також на громадян та мешканців РФ. Серед них — тижнева смс-розсилка для жителів прифронтових і тимчасово окупованих територій; кампанія FREEДОМ "Знаєш — скажи!", мета якої мотивувати громадян Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей та сприяти їхньому поверненню в Україну; підтримка проєктів ГУР МО "Хочу жити" та "Хочу знайти"; чат-бот для зворотного зв'язку з мешканцями Росії щодо порушення їхніх прав і свобод та інші. Минулого року FREEДОМ увійшов до числа 10 головних комунікаційних інструментів “Хочу жити” — державного проєкту з добровільної здачі в полон для російських військовослужбовців, які не хочуть воювати проти України.

На диджитал-майданчиках каналу "Дім" ДП "МПІУ" започаткувало соціальну ініціативу з доступності для людей з порушеннями слуху телевізійних проєктів власного виробництва та безпекової інформації у перекладі жестовою мовою. Перекладачка жестової мови ДП "МПІУ" Уляна Шумило робить адаптацію частини контенту каналу "Дім" жестовою мовою. Нині проєкти каналу "Дім", перекладені жестовою мовою, доступні на сайті телеканалу, на базовому  YouTube-каналі "Дім" в окремому розділі та на новоствореному YouTube-каналі "Телеканал Дім. Жестова мова", який став першим канал в українському сегменті YouTube, на якому представлено телевізійний та безпековий контент виключно в перекладі жестовою мовою. 

У планах ДП "МПІУ" на 2024 рік запуск нових медіабрендів різними мовами, розробка концепції ефірного телеканалу англійською мовою, зміцнення та розширення мережі покриття каналів "Дім" та FREEДОМ за кордоном, запуск нових лінійок програмного продукту на всіх майданчиках, підтримка вже працюючих соціальних ініціатив та інформаційних кампаній і  запуск нових.

* Вимірювання дивлення каналів ДП "МПІУ" через супутник, ефір, в мережах кабельних операторів різних країн  не проводилось протягом усього періоду роботи підприємства через високу вартість таких досліджень. Відповідно, при аналізі кількісних та якісних показників дивлення та запитів глядацької аудиторії медіабрендів ДП "МПІУ", підприємство орієнтується на дані диджитал-платформ, зокрема YouTube

** Дані наведено станом на 31.12.2023, якщо не вказано інше. Джерела даних: аналітичні інструменти диджитал-платформ; Google Analytics; YouTube Studio каналів ДП "МПІУ"

Прямий ефір