Брудні, від них смерділо, всі в кросівках, — волонтер і правозахисник Костянтин Гудаускас про росіян

Костянтин Гудаускас. Фото: kanaldіm.tv

Волонтер і правозахисник з Казахстану Костянтин Гудаускас розповів у "Точці опори" про евакуацію українців з окупованої Київщини на початку повномасштабної війни. В інтерв'ю Світлані Леонтьєвій він поділився своїми враженнями від зустрічі з окупантами, з якими доводилося спілкуватися на блокпостах.

"Коли я побачив орків, я не побачив у них солдатів. Вони були брудні, від них смерділо, всі були в кросівках і кедах — скидали своє взуття щойно перетнули наш кордон, напевно. Все, що видавало в них військових — зброя і їх колорадська стрічка. У них не було їжі, відбирали всі м'ясні консерви. Я гадав, що для якихось своїх собак, але одного разу вони сказали: "Дуже смачні, але не солені", — згадує волонтер.

Аби росіяни пропускали його на блокпостах Костянтин Гудаускас вдавався до хитрощів і підкуповував їх їжею. Вранці купляв хліб, сало та інші продукти і їхав в окуповані містечка та села. Розповідає, що в голові тоді тримав слова з Біблії: "Якщо ворог твій голодний, то нагодуй його". З часом, каже волонтер, бачив вбитими тих росіян, котрих колись підгодовував.

"Вони лежали за блокпостом, а на ньому стояли вже інші орки — такий сюр. Тоді вже сонечко пригрівало, а вони просто відтягували своїх вбік і ставали [на їх місце]", — каже він.

Повна версія інтерв'ю: Про порятунок людей з окупації та перемовини з росіянами: волонтер і правозахисник з Казахстану Костянтин Гудаускас у "Точці опори"

Нагадаємо, Костянтин Гудаускас — волонтер, правозахисник, громадянин Казахстану з литовським та українським корінням. Через активну громадянську позицію та протести проти фальсифікації виборів президента в Казахстані зазнав переслідувань на батьківщині. У 2019 році переїхав жити в Україну та отримав тут політичний притулок. У лютому та березні 2022 року, ризикуючи життям, врятував понад 200 людей з окупованих російськими військами міст та сіл на Київщині. Став прототипом головного героя фільму "Буча". Співзасновник благодійного фонду Bucha Help. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір