Наталя Ворожбит відповіла, на якому етапі зараз фільм "Демони" — остання кіноробота з Русланою Писанкою

Наталя Ворожбит. Фото: kanaldim.tv

Українська телеведуча та акторка Руслана Писанка перед своєю смертю в липні 2022 року встигла зіграти головну роль у стрічці "Демони" Наталі Ворожбит. В інтерв'ю Світлані Леонтьєвій у програмі "Точка опори" режисерка розповіла, на якій стадії зараз перебуває ця стрічка, та як війна перервала знімальний процес.

За сюжетом, безхатько з Росії на ім'я Славік опиняється поблизу Сорочинців, де знайомиться зі старшою за нього жінкою Нінкою. Вона згоджується чоловіка прихистити на зиму, а він у неї закохується. З часом Славіку доводиться зіткнутися з містичними особливостями селища та таємничою особистістю жінки.

"Спочатку це лавсторі, яка пізніше перетворюється на війну. Там багато жанрів: містика, драма, абсурд, чорна комедія. До війни ми зняли близько 85-90%.  Залишилось приблизно п'ять знімальних днів. Аж тут війна — перший виклик. Коли я почула вибухи, першою думкою було: "Як я дозніму кіно?", — розповідає Наталя Ворожбит.

Руслана Писанка у фільмі "Демони". Фото: facebook.com/natalia.vorozhbyt

Однак насправді першим викликом стала подія, що трапилася з Русланою Писанкою на початку лютого 2022 року — акторка зламала ногу на виставі в Києві.

"У фільмі вона грає жінку зі зламаною ногою, і я їй казала: "Руся, я не можу про це не думати. Що це за співпадіння таке?". Це просто жах. Вона мене заспокоїла, казала не думати про це, не накручувати. Ми збиралися дознімати у серпні попри все. Руся зізналася, що вона хвора в Німеччині. Запевняла, що до серпня справиться і ми дознімемо. Вона була готова їхати в Україну. Але ж вона не казала всієї правди, наскільки все було серйозно. Напевно, вона сама не вірила", — каже Ворожбит.

Наразі містична стрічка "Демони" перебуває на етапі монтажу. У травні 2022 року фільм представили на Каннському кінофестивалі і, за словами режисерки, всі присутні були у захваті від гри Писанки.

Повна версія інтерв'ю: Про останній фільм Руслани Писанки, акторство, гумор та п'єси під час війни: Наталя Ворожбит у "Точці опори"

Нагадаємо, Наталя Ворожбит — письменниця, сценаристка, режисерка та акторка, лауреатка Шевченківської премії. За її сценаріями знято фільми "Кіборги", "Дике поле", серіал "Спіймати Кайдаша". За власною п'єсою, створила сценарій та зняла фільм "Погані дороги". Міжнародна прем'єра стрічки відбулася у 2020 році на Венеційському кінофестивалі, стрічка отримала відзнаку від Веронського кіноклубу. Фільм увійшов до лонг-листа 94-ї премії "Оскар" у категорії "Найкращий іноземний фільм". Наталя отримала "Золоту дзига" за кращий сценарій до фільму "Кіборги". 

У травні 2023 за п'єсою Наталі Ворожбит у Київському академічному драматичному театрі на Подолі відбулася прем'єра вистави "Зелені коридори" — це історії чотирьох українських біженців із Харкова, Чернігова, Бучі та Києва.

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір