Зустріли стоячи та оплесками — ключові заяви Зеленського на Мюнхенській безпековій конференції (ВІДЕО)

Виступ Володимира Зеленського. Фото: president.gov.ua

Ситуація навколо кордонів України стала головною темою Мюнхенської безпекової конференції. Вже другий день на форумі — справжня хвиля солідарності політиків з усього світу з Києвом. Президент України Володимир Зеленський вже виступив на головному форумі з питань євроатлантичної безпеки, провів низку зустрічей на полях і навіть пожартував на злобу дня, повідомляє "Дом".

На Мюнхенській безпековій конференції главу Української держави зустріли стоячи і тривалими оплесками.

"Ці оплески не для мене, а для України та українських солдатів", — прокоментував Зеленський.

Україна хоче миру, Європа хоче миру, весь світ не хоче війни, а Росія стверджує, що не хоче нападати. Так Володимир Зеленський розпочав свій 40-хвилинний виступ на форумі. Водночас Російська Федерація зосередила біля кордонів України 150 тис. солдатів. Президент пояснив це глобальними причинами.

"Архітектура світової безпеки — крихка, потребує оновлення. Правила, які світ погодив десятки років тому, вони більше не працюють, не встигають за новими загрозами, не дієві для їхнього подолання. Це — сироп від кашлю, коли потрібна вакцина від коронавірусу", — сказав він у промові.

Зеленський заявив, що щодня нам кажуть, що розпочнеться війна, але замість апокаліптичних прогнозів світ може сприяти країні, підтримуючи обороноздатність України, її економіку та ведучи бізнес тут. Але навіть за відсутності підтримки інших країн українці захищатимуть свою землю.

"Ми цінуємо будь-яку допомогу, але всі ми маємо розуміти - це не благодійні внески, про які Україна має просити чи нагадувати. Не благодійні жести, за які Україна має низько вклонятися. Це ваш внесок у безпеку Європи та у безпеку світу, де Україна 8 років є щитом, надійним, до речі", — сказав президент.

Також у своєму виступі Зеленський сказав, що хоче скликати зустріч світових лідерів, щоб забезпечити нові гарантії безпеки для України. І запитав членів НАТО — чи хочуть вони, щоб Україна приєдналася до Альянсу?

На полях конференції президент України провів і низку двосторонніх зустрічей. З канцлером Німеччини Олафом Шольцом, віцепрезиденткою США Камалою Гарріс та прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Політики обговорили питання безпеки, спільних дій на тлі агресії Росії та прихильність до деескалації дипломатичним шляхом.

"Це дуже небезпечний момент у нашій історії. Ми стоїмо на порозі того, що може стати війною в Європі, я думаю, це буде абсолютна катастрофа, це буде катастрофа для Європи, катастрофа для України і, звісно, ​​катастрофа для Росії, якщо відбудеться вторгнення", — сказав Джонсон.

У планах Зеленський мав ще низку зустрічей з представниками міжнародних фінансових інституцій та іншими партнерами та друзями України. Очікуються конкретні домовленості щодо надання державі додаткової військової та фінансової підтримки для посилення стійкості на тлі російської агресії.

І вже сьогодні Володимир Зеленський повернувся до Києва.

До речі, попри всю серйозність порушених українським президентом тем на безпековому форумі, під час його виступу не обійшлося і без жарту. Коли перестали працювати навушники, Володимир Зеленський сиронізував, мовляв, це кібератака Росії.

Мюнхенська конференція триватиме завтра, 20 лютого. У ній беруть участь близько 35 лідерів держав. Росія від участі відмовилася. Президент РФ Володимир Путін сьогодні разом із Олександром Лукашенком спостерігав за навчаннями із запусками балістичних ракет.

Читайте також: Підсумки 19 лютого: обстріли на Донбасі, Мюнхенська конференція та "мобілізація" в ОРДЛО (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, президент Зеленський заявив, що архітектура безпеки у Європі і світі майже зруйнована, час будувати нову систему. Потрібні дії саме світу. 

Читайте також: Хвиля солідарності з Україною та перемовини Зеленського — заяви на Мюнхенській безпековій конференції (ВІДЕО)

Прямий ефір