Навчання через документальне кіно: говоримо про освітній проєкт DOCU/Тиждень

Ольга Бабчук. Скриншот: kanaldim.tv

Знання своїх прав та обов'язків потрібні й дорослим, і дітям. Освітній проєкт DOCU/Тиждень спрямований на підвищення обізнаності учнів про права людини. Як це працює та навіщо потрібен такий проєкт, дізнаємося у "Ранку Вдома" від комунікаційної менеджерки мережі DOCU/Club Ольги Бабчук. 

Ведучі — Ірина Хоменко та Денис Мінін.

— Документальне кіно, права людей, діти, школа. Як це все поєднується? 

— Все це можна поєднати. Насправді цей проєкт Docudays проводить втретє. Це частина роботи громадської організації Docudays, і це мережа кіноклубів медіапросвіти з прав людини. Станом на сьогодні по всій Україні є понад 500 кіноклубів при різних установах: школи, громадські організації, центри пробації, центри дозвілля. 

Освітня частина кіноклубів достатньо велика. Ми показуємо документальне кіно, обговорюємо його з глядачами, глядачками й, відповідно, розповідаємо їм про права людини. Погодьтесь, це дуже важливо для нашого життя. Треба вміти розуміти свої права, вміти їх захищати, бачити випадки в яких ці права порушуються. 

У 2019 році виникла ідея зробити проєкт для школярів. Це волонтерська діяльність, перегляд фільмів безплатний. В нашій колекції є понад 130 кінофільмів із колекції Docudays, який в Києві відбувається. Власне, кіноклуби — це єдине місце, де їх можна бачити впродовж року і до того ж, безплатно, бо вони всі захищені авторським правом, звичайно. 

Ми прагнемо дати можливість вчителям подивитися, як працює документальне кіно і як це допомагає дітям. Урізноманітнити їхню форму навчання. Дітям цікаво, коли щось незвичне відбувається. Ми вирішили з допомогою кіно поговорити з ними про права людини, навчити їх дискутувати, захищати свої погляди, чути іншого. Це все дуже важливо для їхнього дорослого життя. Наш шкільний проєкт допомагає цього досягти. Вчителі можуть реєструватися та проводити 5 уроків з допомогою документального кіно.  

— Це вже другий проєкт? Які теми порушували під час першого навчального курсу? 

— Перший був присвячений запобіганню булінгу в школах. Це була всеукраїнська компанія громадської організації Docudays, частина цієї компанії. Ми дуже багато проводили опитування, розробляли різних методичних напрацювань. У нас є прекрасні фільми, які використовуються для розмови з дітьми про це. Бо наша мережа працює через документальне кіно. В цьому, власне, і унікальність. Ми не читаємо лекції.   

Діти дивляться документальне кіно, не ігрове. У фільмах про свої проблеми розповідають живі люди. Здебільшого це їхні однолітки. Ми підбираємо фільми, які відповідають заявленій темі. Вони дивляться на цю історію та співпереживають. Діти зізнаються у тому, що переживали подібне, дізнаються про інші проблеми та можливості запобігання. 

В 2019 році ми побачили, що тиждень документального кіно на тему захисту від булінгу чудово спрацював. В наших клубах можна вільно висловлювати свою думку.  Не боятися того, що тебе за це зацькують. Тож діти зізнавалися у тому, що булили однолітків, або навпаки зазнавали булінгу. Зрештою вони знаходили порозуміння обговоривши проблеми. Тобто такі клуби, покази документального кіно та обговорення дуже класно працюють. Це ефективно.

— Що вас вразило найбільше під час минулих показів? 

— Власне цей фідбек від дітей. Ми ж всі говоримо про те, що шкільна система освіти потребує змін. Коли діти розуміють, що їх чують, що до них ставляться як до людей, поважають їхню гідність, і вони можуть щось змінювати, це і є ефективна освіта. Ми навчаємо вчителів, а вчителі навчають дітей. Якщо ви хочете досягти якихось змін, ми вам допоможемо. Бо ми хочемо, щоб діти були свідомими громадянами. Ми дійсно пишаємося результатами роботи через документальне кіно.      

— Який фідбек ви отримали саме від дітей?   

— Після кожного показу ми збираємо звіти від модераторів кіноклубів та самих вчителів. Відгуки — це один з обов'язкових моментів. Тобто вчителі питають дітей про те, чого вони навчилися. Діти можуть писати відповіді. Це анонімно. Натомість більшість учнів говорило відкрито про те, що вони починають нарешті говорити та усвідомлювати проблему, а також шляхи її розв'язання.      

Цього року програма DOCU/Тиждень охоплює дітей від 5 до 11 класу. Це різні вікові категорії, а отже й теми для обговорення різняться. Загальною темою навчального тижня цього року є права людини й волонтерства. В межах шкільного DOCU/ТИЖНЯ покажемо фільми "Казка про коника" Уляни Осовської та Дениса Страшного, "Мова" та "Євромайдан SOS" Сергія Лисенка.

До речі, цього року близько 600 шкіл зареєструвалися до участі в проєкті. Ми вважаємо, що це дуже важливо, бо зараз, власне, завдяки волонтерству і небайдужості ми виживаємо як нація, як країна, захищаємо себе. Для нас дуже важливо пояснити дітям оцей зв'язок між волонтерством, громадянською активністю, правами людини й відновленням країни. 

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір