Медалі, підкориговані допінгом: згадуємо досягнення українців на Олімпіаді-2008

Наталія Добринська та інші учасниці легкоатлетичного семиборства. Фото: gettyimages.com

На Олімпійські ігри у Китай Україна відправилася найчисельнішим за часи незалежності складом — 243 атлети на чолі з чотириразовою олімпійською чемпіонкою Яною Клочковою. Медалей наша команда у Пекіні теж здобула найбільше — 27. У програмі "Коло спорту" на телеканалі "Дім" пригадали всіх, хто на те заслуговує завдяки своїм результатам, емоціям і величезній ролі в історії. 

Пекін-2008 щиро відкрив нових спортивних героїв України, які й далі прославляли синьо-жовті кольори на Олімпійських іграх, а також показав рівень уже знаних майстрів. Наступні роки, на жаль, змінили арифметику досягнень — допінгові скандали позбавили п'ятьох наших представників олімпійських нагород. 

Перше українське золото тих Ігор здобули фехтувальниці у командній першості шаблісток. Наш квартет був наймолодшим серед вісімки учасниць олімпійського турніру. У тих боях за нашу команду виступили: Ольга Харлан, Галина Пундик, Олена Хомрова та Ольга Жовнір. У неймовірно драматичному фіналі дівчала здолали китаянок.

Ольга Харлан, Галина Пундик, Олена Хомрова, Ольга Жовнір. Фото: gettyimages.com

Надихнувшись успіхом Олени Костевич на Іграх-2004 в Афінах, найбільше золотих медалей подарувала кульова стрільба. Артур Айвазян не знав рівних у стрільбі з гвинтівки (з положення лежачи з 50-метрової відстані), а Олександр Петрів — зі швидкісного пістолета з 25-метрової відстані. 

Ще одну особливу перемогу здобув стрілець із лука Віктор Рубан. У фіналі харків'янин здолав дворазового олімпійського чемпіона, чотириразового чемпіона світу Пака Гьон-Мо з Кореї, де стрільба з лука є національним видом спорту.

Віктор Рубан. Фото: gettyimages.com

Веслувальниця Інна Осипенко-Радомська виступала на байдарці-одиночці і здобула ефектну перемогу в фіналі 500-метрового спринту.

Наталія Добринська найкраще серед усіх учасниць виступила у легкоатлетичному семиборстві на видатному олімпійському стадіоні "Пташине гніздо". 

Започаткував власні олімпійські перемоги у ринзі 19-річний боксер вз Білгорода-Дністровського Василь Ломаченко, який продовжує здобувати перемоги вже як профі. Він представляв вагову категорію до 57 кг. На Ігри відправлявся у статусі чемпіона світу-2006 серед юніорів і віце-чемпіона світу-2007 серед дорослих. 

Срібними медалями Пекіна заволоділи три спортсмени: Юрій Сухоруков у кульовій стрільбі з гвинтівки (50 м, з трьох позицій), Андрій Стадник у вільній боротьбі (до 66 кг), а також легкоатлетка Ірина Ліщинська у дисципліні "біг на 1500 метрів". 

Юрій Сухоруков. Фото: gettyimages.com

Серед нагород іншого гатунку, які в Пекіні-2008 здобули українці, можна виділити "бронзу" гімнастки Ганни Безсонової. Донька легендарного футболіста київського "Динамо" повторила своє афінське досягнення. 

Роман Гонтюк  здобув "бронзу" в дзюдо (до 81 кг), а Ірина Мерлені — у вільній боротьбі (до 48 кг). Загалом офіційно визнаних нагород бронзового сплаву, що залишилися в українців, — 12. Одна з них стала початком ідеальної кар'єри для веслувальника-каноїста Юрія Чебана.

Більше спортивних новин:

Прямий ефір