Скільки "комуністичних" пам’ятників позбавили статусу культурної спадщини, повідомили у Мінкульті

Арка дружби народів у Києві. Фото: village.com.ua

Від початку 2024 року статус пам’ятки культурної спадщини місцевого значення втратили 215 об'єкти, які є символами комуністичного тоталітарного режиму або російської імперської політики, з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України повідомляє "Дім".

З Державного реєстру нерухомих пам’яток України вилучило 4 пам’ятки культурної спадщини у Житомирській, Черкаській та Рівненській областях.

Також визнані такими, що не підлягають занесенню до Реєстру пам’яток культурної спадщини, пам’ятки у м. Києві, Закарпатській, Київській, Чернігівській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській, Запорізькій, Волинській, Житомирській  областях. Протягом 2023 року знято з державного обліку 55 таких пам’яток, а у 2024-му — вже 211.

У 2023 році Мінкульт надав дозволи на переміщення 31 пам’ятки місцевого значення задля очищення публічного простору, а за 4 місяці 2024-го — 5.

Читайте також: У Києві почали демонтаж монумента на честь Переяславської ради біля колишньої Арки дружби народів

Як повідомлялося раніше, колишню Арку дружби народів у Києві позбавили статусу нерухомих пам'яток України. Цим рішенням монумент втратив статус пам'ятки історії, тож може бути демонтований

Прямий ефір