Українка навчає жінок самозахисту за системою WenDo

Ніна Гаєвська. Скриншот: kanaldim.tv

Киянка Ніна Гаєвська навчила понад 700 жінок унікальній в Україні методиці самозахисту WenDo. Цю методику практикують у різних країнах понад 40 років, аби навчити жінок захищати себе та дбати про свої особисті кордони. Більше про унікальну методику дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Киянка Ніна Гаєвська навчила понад 700 українок унікальній в Україні методиці самозахисту — WenDo. Методику WenDo практикують в різних країнах понад 40 років. Розробили її в Канаді, аби навчити жінок захищати себе і дбати про свої особисті кордони. Для цього зовсім не обов'язково бути спортсменкою.

"Це про психологічний комфорт. Головна мета WenDo — зробити так, щоб мені не треба було захищатися фізично. Бо чим раніше я реагую на небезпеку, тим менша ймовірність, що мені треба буде фізично захищатися", — наголошує тренерка Ніна Гаєвська.

В минулому Ніна Гаєвська була менеджеркою та власницею туристичного бізнесу. Все змінилося після знайомства з методикою WenDo. Сім років тому жінка взяла участь у проєкті "Соціального театру" в Польщі. Там познайомилася з Ольгою Ланевською — активісткою та правозахисницею з Білорусі. Вона й розповіла українці про цю систему самозахисту. Відтоді Ніна Гаєвська почала шукати можливості вивчення WenDo. В Україні таких курсів ніхто не проводив. Тож перші свої тренінги вона пройшла за кордоном. У 2021 році потрапила до школи тренерів з WenDo  у Кракові.

"Мені довелося екстрено вивчати польську мову, бо я була єдиною українкою в групі. Вже за кілька занять почалося повномасштабне вторгнення. Я не хотіла покидати Україну, бо тут у мене було своє життя, тож я їздила в Польщу на навчання та поверталася додому", — зізналася Ніна Гаєвська.

Наприкінці 2022 року Ніна Гаєвська завершила річний курс та отримала сертифікат. Тоді зрозуміла, що її знання і навички стануть у пригоді українкам. Так почала організовувати та проводити тренінги в різних містах України. Базовий курс вивчення методики WenDo складається з 12 годин. Втім є й експрес-курс, який триває три години. Навчання можуть проходити й жінки, а також дівчата старші семи років.

"Ми навчаємо й фізичним прийомам. Це потрібно для того, щоби кожна жінка відчула свою силу й переконалася в тому, що вона здатна захиститися. Втім, найголовніше — це навчити жінку дозволити собі захищатися. Ми можемо робити це з допомогою слів та певних алгоритмів", — резюмувала тренерка.

Ніна Гаєвська щиро радіє, коли її учениці діляться успішним досвідом застосування методики WenDo. Найчастіше — це історії про внутрішні зміни. Зараз жінка планує проводити тренінги для українок, які були змушені шукати прихисток за кордонами.

Також цікаво: Захист в умовах війни: з чого складається курс самооборони для цивільних "Струм"

Прямий ефір